Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2012. 20:02:31
KRAJ TRADICIJE?

Predložena reforma britanskog Doma lordova

Britanska vlada predlaže da se se 80 posto lordova odsad bira, a da se preostalih 20 posto imenuje te da ukupan broj zastupnika bude ograničen na 450

Osamdeset posto članova gornjeg doma britanskog parlamenta trebalo biti birano, a ne imenovano kako je bio običaj dosad, a njihov ukupan broj trebalo bi smanjiti gotovo za polovinu, predložio je u ponedjeljak parlamentarni odbor zadužen za prijedlog reforme Doma lordova, javlja Hina.

Gornji dom britanskog parlamenta (House of Lords), osnovan u XI. stoljeću, trenutačno ima 825 članova koje su uglavnom imenovale političke stranke, 92 zastupnika su ta mjesta zaslužila po nasljednom principu, a ondje je i još 26 anglikanskih biskupa.

Višestranačko parlamentarno povjerenstvo koje je vlada zadužila za donese zaključke o reformi Doma lordova predlaže da se 80 posto lordova odsad bira, a da se preostalih 20 posto imenuje te da ih sveukupno bude 450.

Također se predviđa ograničenje trajanja mandat za zastupnike na 15 godina koji se neće moći obnavljati, te se predlaže da se o reformi odlučuje referendumom.

Osnivanje povjerenstva za reformu Doma lordova dio je koalicijskog sporazuma konzervativaca i liberala, ali se to pitanje smatra liberalnom idejom.

Premijer David Cameron u ponedjeljak je ocijenio da je, ranije više puta predlagana, no nikad realizirana reforma, vrlo razumna i razborita te, kako je kazao, osobno smatra da neće biti potrebno održati referendum. "Velika primjedba, kada je o organizaciji referenduma riječ jest da bi nas puno stajao", rekao je za radio BBC, ne isključivši, međutim, ni takvu mogućnost.

23.04.2012. 20:02:31
http://metro-portal.hr/predlozena-reforma-britanskog-doma-lordova/70336/