Metro-portal.hr

objavljeno 14.02.2008. 02:29:59

Predistraga izgradnje golf-igrališta u Blatu

Državno odvjetništvo istražuje gradi li klub vile i navozi li otpad

Ako odvjetništvo dokaže malverzacije, golf-klub državi mora vratiti zemljište
Ako odvjetništvo dokaže malverzacije, golf-klub državi mora vratiti zemljište

Državno odvjetništvo potvrdilo je jučer da provodi predistragu o navodnim nezakonitostima u gradnji golfskog igrališta investitora Golf&Country cluba u Blatu - nezakonitoj eksploataciji šljunka, nelegalnom odlaganju opasnog i neopasnog otpada te nelegalnoj gradnji stanova, o čemu je pisao Jutarnji list.

I Ministarstvo istražuje

- U ovome trenutku možemo samo potvrditi da Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu provodi izvide i provjere - kaže glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je jučer kako Građevinska inspekcija Ministarstva već provodi nadzor kako bi utvrdila jesu li izgrađeni objekti na toj lokaciji u Blatu u skladu s građevinskim dozvolama.

U jezerima iz kojih je po napisima u medijima ilegalno vađen šljunak i na njegovo mjesto natrpavan otpad i opasne kemikalije, otpad dosad otpad nije nađen, ali će se ‘slijedom novih indicija o mogućem zakopavanju opasnog otpada na istoj toj lokaciji inspekcija zaštite okoliša ponovno obaviti nadzor’, kaže se u priopćenju iz Ministarstva.

Što je sporno?Prema GUP-u zona je namijenjena za sport i rekreaciju, a ne za luksuzne vile.
Građevinska dozvola propisuje gradnju samo objekata za sportaše, a ne stambenih objekata.
Vlada je zbog izgradnje terena odobrila ogroman popust na cijenu kvadrata zemljišta.
Odložen opasan otpad

U priopćenju se kaže i da je na gradilištu golfskog igrališta u više nadzora od 2003. nađen nelegalno odložen neopasan građevinski otpad od uklanjanja tvornice Almerije, te da je Inspekcija rješenjem naredila da se otpad zbrine na legalan način i nadležnom sudu podnijela prijave protiv prekršitelja.

Mediji su objavili da su vlasnici Golf&Country cluba Zagreb, suprotno građevnoj dozvoli, u Blatu izgradili 54 luksuzne stambene vile umjesto objekata za smještaj natjecatelja. Pišu da su zemljište u Blatu jeftino kupili od države 2002. jer je Vlada gradnju prvoga golfskog igrališta u Zagrebu proglasila državnim interesom. (hina/metro)

14.02.2008. 02:29:59
http://metro-portal.hr/predistraga-izgradnje-golf-igralista-u-blatu/2979/