Metro-portal.hr

objavljeno 11.03.2011. 22:20:00
PROSVJEDI U SPLITU

Pred HDZ-ovim sjedištem psovali Sanadera i vikali "Bando lopovska"

Dvosatnom mirnom prosvjednom šetnjom večeras je oko 200 Splićana izrazilo nezadovoljstvo vladinom politikom i tražilo prijevremene izbore

Fotografija vijesti

U prijašnjim prosvjedima u Splitu organiziranima na poticaj društvene mreže Facebook prosvjednici, kojih je bilo više nego na večerašnjem prosvjedu, odlazili su samo do sjedišta županijskog HDZ-a, prenosi Hina. 

Sjedišta županije, suda i HDZ-a osiguravali su pripadnici interventne policije kojima su prosvjednici uzvikivali „Mi vas plaćamo", „Ne bojte se nas", „Mi ćemo vas čuvati ako vas napadnu". A ispred županijskog sjedišta u Ulici Domovinskog rata prosvjednici su prišli pripadnicima interventne policije i s njima se rukovali i nakratko razgovarali. Pred sudom u Gundulićevoj ulici pljeskom su pozdravili pripadnike interventne policije, uzvikujući: „Koliko košta pravda", „Mladene Bajiću, javi se". Pred HDZ-ovim sjedištem u Sinjskoj ulici psovali su Ivu Sanadera te uzvikivali „Bando", „Lopovi".

Promet je bio više puta nakratko prekidan dok su prosvjednici prelazili preko ulica, a pritom je dežurala prometna policija. Prosvednici su se na više mjesta za šetnje zaustavljali i držali kratke govore. Tada su se čula protivljenja ulasku Hrvatske u EU te zahtjevi da se odmah prekinu pregovori s EU-om i Ustav vrati u stanje u kakvu je bio prije pregovora s EU-om. Također su iskazivali protivljenje pravu glasovanja za dijasporu, tražili su oduzimanje nezakonito stečene imovine i proglašenje gospodarskog pojasa (ZERP-a).

Prosvjednici su na splitskim ulicama večeras također uzvikivali: „Rohatinski, spasi Splitsku banku", „Jaco odlazi", „Mi nismo ovce, vratite nam novce", „HDZ, lopovi, SDP, lopovi", „Lopovi, idite Gadafiju".

Nošeni su brojni transparenti na kojima je, među ostalim, pisalo: „Volim Hrvatsku, a ne EU", „250 kuna daje mi Orjuna", „Viva la revolution". Prosvjednici su također pjevali i pjesme: „Oj Hrvatska mati, nemoj tugovati" i „Marjane, Marjane".

 

11.03.2011. 22:20:00
http://metro-portal.hr/pred-hdz-ovim-sjedistem-psovali-ivu-sanadera-i-vikali-bando-lopovska/56384/