Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2016. 13:25:00
SAVJETI

Pravila učinkovitog vježbanja

Vježbanje je sjajna stvar koja će vas održati u kondiciji i pomoći vam skinuti višak kilograma, no jedino u slučaju da se pridržavate nekih osnovnih pravila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Vježbanje je uvijek dobro za vas, no ako želite izvući maksimum, trebate poštovati određena pravila koja nisu jednaka za sve oblike vježbanja.

Donosimo vam nekoliko dragocjenih savjeta koje bi trebalo poslušati ako želite da vam vježbanje bude ugodno, zabavno i korisno.

Joga i pilates

Izbjegavati - samo lagane vježbe na prostirci nisu dovoljne; probajte i trening izdržljivosti.

Obavezno - pokušajte otići barem na jedan sat joge ili pilatesa tjedno. Obje te vježbe grade pravilno držanje i snagu. Ako želite veći izazov, odaberite Bikram jogu tijekom koje se pokreti izvode na visokim temperaturama.

Plivanje

Izbjegavati - plivanje odmah nakon jela nikako nije preporučljivo. Tako ćete teže plivati, a možete uzrokovati i nepotrebne bolove i teškoće.

Obavezno - otiđite na satove plivanja na kojima ćete biti samo vi kako biste bili sigurni da imate pravu tehniku plivanja - time nećete rasipati energiju.

Trčanje

Izbjegavati - statično istezanje prije trčanja. Radije iskušajte dinamičnije pokrete kao što je marširanje ili preskakanje kako biste svoje tijelo pripremili za trčanje. Također, ne trčite previše jer to može biti loše za zglobove. Mnogi ljudi trče više nego što bi trebali - jedan sat dnevno je već previše. Idealno bi bilo trčati 30 minuta tri do četiri puta tjedno.

Obavezno: Tijekom trčanja uvijek pijte dovoljno vode. Osim toga, ulaganje u dobar par tenisica koje su prilagođene vašem stilu trčanja će vam pomoći da vaši zglobovi ostanu zdravi i smanjit će pritisak na noge.

Utezi

Izbjegavati - nije preporučljivo stalno raditi iste pokrete. Pokušajte mijenjati vježbe svakih četiri do šest tjedana kako biste vašim mišićima pružili nove izazove.

Obavezno - pokušajte prakticirati velike pokrete kao što su čučnjevi ili iskoraci. Za takve pokrete je potreban veliki angažman mišića, a time ćete sagorjeti masti te izgraditi snažno i stabilno tijelo.

Vožnja biciklom

Izbjegavati - neka vožnja biciklom ne bude jedina vježba koju prakticirate - kombinirajte je s istezanjem koje će pozitivno djelovati na vašu fleksibilnost.

Obavezno - pazite da sjedalo bude na pravoj visini, tj. da bude u visini vaših bokova. Time ćete biti sigurni da bicikl vozite pravilno.

 

22.04.2016. 13:25:00
http://metro-portal.hr/pravila-ucinkovitog-vjezbanja/97714/