Metro-portal.hr

objavljeno 12.06.2018. 09:29:00
SAMO ZA NEKE

Pravila neutralnosti interneta više ne postoje u SAD-u

Mnoge američke tehnološke i internetske tvrtke kao što su Netflix, Reddit i Mozilla, pripremaju za 12. srpnja veliki prosvjed

Samo za odabrane...
Samo za odabrane... (Arhiva)

Pravila neutralnosti interneta (Net Neutrality) uvedena 12. lipnja 2015. godine, pod bivšim predsjednikom Obamom, trajno su ukinuta u SAD-u. Zašto je to važno i za mnoge alarmantno?

Ukidanjem Pravila neutralnosti interneta (Net Neutrality), pružatelji internetskih usluga (operatori) odsad mogu, primjerice, usporiti ili blokirati internetski promet za konkurentske usluge (web stranice, servise, sadržaje...) ili tražiti dodatne naknade za pristup. Još jedan od primjera je ako netko koristi YouTube, može se suočiti s rizikom plaćanja dodatnih troškova kada posjeti Facebook. Za osvetu, Facebook će sporije povezivati YouTube na svojoj društvenoj mreži. U načelu, ove praksa sada su dozvoljene pod uvjetom da su provideri transparentni i njihovi postupci nisu u suprotnosti s prethodnim obećanjima.

Mnoge američke tehnološke i internetske tvrtke kao što su Netflix, Reddit i Mozilla, pripremaju za 12. srpnja veliki prosvjed, nakon što su podigli tužbu protiv američke vlade i odluke ukidanja pravila kojima se osigurava slobodni i otvoreni Internet.. Inače U više od 40 zemalja Net Neutrality je zakon zemlje.

Pravila Net neutralnosti i EU

Izgledno je da najnovija odluka o ukidanju Pravila neutralnosti neće imati izravan utjecaj na Europu. Europska unija je također 2015. godine usvojila pravila neutralnosti interneta i primjenjuju se od svibnja 2016. Od tada, BEREC (Body of European Regulators for Electronic Communications) dodatno je pojasnio pravila, a to je uglavnom poslužilo za pojačavanje prava korisnika. U biti ova pravila u EU nužno su komercijalna mjera, jer EU ima samo ograničen broj ovlasti pod kojima se mogu nametnuti pravila. Za neutralnost interneta EU koristi svoju moć reguliranja tržišta.

I za kraj, ne možemo se ne pitati: koliko će ove promjene u SAD-u, imati neizravan utjecaj i posljedice na okruženje Interneta?

Piše: Sanja Ledinek
12.06.2018. 09:29:00
http://metro-portal.hr/pravila-neutralnosti-interneta-vise-ne-postoje-u-sad-u/112656/