Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2010. 19:49:00
BOLJE SPRIJEČITI

Prašina u našem domu uzrokuje astmu u ranoj dobi

Znanstvenici su dokazali da postoji snažna povezanost između bakterija koje se nalaze u prašini u našem domu i razvoja astme kod djece

(Shutterstock)

Mnoga su istraživanja pokazala da je prašina u našim domovima izvor najrazličitijih bakterija koje se neprestano množe. Koliko je to opasno, pokazala je nova studija objavljena u časopisu 'Applied and Environmental Microbiology'.

Naime, novo istraživanje navodi kako populacije bakterija u prašini koja se nalazi u kućama i stanovima određuju hoće li djeca koja u tim domovima žive oboljeti od astme.

Znanstvenici su u sklopu studije analizirali uzorke kućne prašine. Pokazalo se da na prisutnost bakterija uvelike utječe i prisutnost pasa i mačaka.

No, ne možemo kućne ljubimce kriviti za sve. Naime, uzorci prašine iz domova u kojima žive male bebe, bez ili sa kućnim ljubimcima, pokazuju povezanost bakterija iz prašine i razvoja astme. Osim toga, vrlo je važna i kakva je svakodnevna higijena djece.

Kako tvrde znanstvenici, ovi rezultati su dokaz da su bakterijske populacije iznimno povezane s astmom, a vrste mikroorganizama koji su prisutni u našim domovima u djetinjstvu imaju ključnu ulogu u razvoju astme, koja nije nimalo bezazlena bolest.

Kod astme dolazi do pojačanog stvaranja sluzi u dišnim putovima, što otežava protok zraka i prouzrokuje astmatične simptome. Simptomi, koji variraju u rasponu od blagih do po život opasnih, mogu obično biti kontrolirani lijekovima i načinom života, stoga je vrlo važno održavati pravilnu higijenu, i nas samih, kao i našeg doma.

23.04.2010. 19:49:00
http://metro-portal.hr/prasina-u-nasem-domu-uzrokuje-astmu-u-ranoj-dobi/38543/