Metro-portal.hr

objavljeno 28.11.2010. 15:00:00
ŠTO JESTI?

Praktični savjeti za preživljavanje krize, rata i besparice

VIDEO - Žena koja je preživjela prvu Veliku depresiju daje korisne savjete za život u vrijeme besparice

Besparica
Besparica (Free Digital Photos)

Clara Cannucciari iz New Yorka ima 93 godine i zna kako prebroditi krizna razdoblja. Kao dijete se s obitelji morala nositi s posljedicama Velike depresije 30-ih godina, a njeno iskustvo je u današnje vrijeme postalo vrlo dragocjeno.

Na YouTubeu je izdala niz videa u kojima pokazuje kako pripremiti jeftina jela i daje korisne savjete za život u besparici. Kod kuće bismo tako uvijek trebali imati zalihu tjestenine, krumpira, brašna, ulja, soli i različitih konzervi, a od materijalnih vrijednosti važnije je zajedništvo. Više o Clari Cannucciari možete saznati u priloženom videu, a posebno izdvajamo sljedeće recepte:

Jaja s paprikom
Sastojci: Paprika, ulje, sol i četiri jaja. Priprema: Narezati papriku na trake te popržiti na ulju uz malo soli. Jaja izmućkati u šalici i preliti preko paprike.

Tjestenina s graškom
Sastojci: Luk, krumpir, grašak, ulje, papar, sol, tjestenina, umak od rajčice. Priprema: Na kockice narezati krumpir i luk te popržiti na ulju u dubokom loncu. Dodati konzervu graška (s tekućinom) i litru vode. Kada zavrije, dodati tjesteninu i kuhati pet do deset minuta. Na kraju začiniti rajčicama.

Kuhani kruh
Sastojci: Stari kruh, sol, ulje. Priprema: Kruh narezati, položiti na tanjur i preliti s malo ulja i soli. Zakuhati vodu i preliti je preko kruha. Jesti sa žlicom.

Za posebne prigode
Sastojci: Luk, krumpir, ulje, kobasice, sol i papar. Priprema: Na komadiće nasjeckati luk i krumpir. Popržiti na ulju. Kobasice narezati na tanke kolutiće i dodati u tavicu uz malo vode. Ostaviti da kuha na laganoj vatri te začiniti.

Svježi kruh
Sastojci: Brašno, kvasac, mlaka voda. Priprema: Kvasac rastopiti u vodi te umiješati u brašno dok se ne dobije glatko tijesto. Ostaviti da odstoji 30-tak minuta. Odvojiti na nekoliko manjih komadića i ponovno ostaviti da odstoji 15-tak minuta. Nožem lagano razrezati po dužini i peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.

Doručak
Sastojci: Brašno, šećer, sol, tri jaja. Priprema: Pomiješati jaja i malu šalicu šećera, dodati šalicu brašna i malo soli. Od tijesta napraviti duguljasta peciva dužine 10 centimetra. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.

Top 5 dodatnih savjeta:
1. Obitelj je najvažnija
2. Vlastiti vrt je spas
3. Hrana se nikad ne baca
4. Kuhati vlastita jela, izbjegavati gotova
5. Sve sastojke koristiti umjereno, pogotovo ulje

28.11.2010. 15:00:00
http://metro-portal.hr/prakticni-savjeti-za-prezivljavanje-u-krize-rata-i-besparice/51885/