Metro-portal.hr

objavljeno 20.02.2009. 23:32:52
ZAGREBAČKI HNK

Praizvedba Krležina "Kraljeva"

Ansambl Drame zagrebačkog HNK premijerno je izveo "Kraljevo" u režiji Ozrena Prohića.

Ozren Prohić
Ozren Prohić (Milivoj Keber, CROPIX)

Krležina drama "Kraljevo" smatra se začetnikom ekspresionizma ne samo na našim prostorima nego i u srednjoj Europi.

U predstavi glume Milan Pleština, Goran Grgić, Ljubomir Kerekeš, Ana Begić, Livio Badurina, Ivana Boban, Dušan Bućan, Dušan Gojić, Damir Markovina, Alen Šalinović, Vlasta Ramljak, Mirta Zečević, Katja Zubčić, Kristijan Potočki, Vanja Matujec, Ivan Jončić, Barbara Vicković i Dora Lipovčan.

Scenografiju s redateljem Prohićem potpisuje i Marta Crnobrnja, kostimografkinja je Petra Dančević, glazbu je skladao Davor Bobić, a svjetlo je oblikovao Deni Šesnić. Predstava je upotpunjena video projekcijama Ivan Faktora, mulitmedijalnog umjetnika.

Kako se ističe u promidžbenom materijalu predstave, radnja te ekspresionističke freske s jednog kraljevskoga zagrebačkog sajma prati brojne likove - od prostitutki, lupeža, policajaca do gospode i cirkusanata.

Tim je tekstom hrvatska dramska književnost smjelo zakoračila u modernost XX. stoljeća, koja nas i u ovom stoljeću potiče da razmišljamo o nama i svijetu oko nas, navodi se, uz ostalo, u programskoj knjižici.U kolopletu ljudskih sudbina Krleža je ponudio i ljubavnu priču. Na tom, kako ga je autor nazvao, ludom sajmu prelamaju se i dva svijeta - svijet živih i onih koji su prešli na drugu stranu.

U osebujnim prizorima susreta dvaju svjetova, kako je ocijenila književna kritika, Krleža sjajno ocrtava svijet malih ljudi koji se hrvu sa životom i smrću, dajući sjajan presjek karaktera koji su nam bliski i razumljivi. (hina/metro-portal)

20.02.2009. 23:32:52
http://metro-portal.hr/praizvedba-krlezina-kraljeva/15108/