Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2012. 18:26:00
HUKA

PR agencije smatraju Vladinu odluku skandaloznom

PR agencije digle su se na zadnje noge, no teško da će uljepšano priopćenje išta promijeniti u stavu Vlade

Mogu se derati iz petnih žila, ali ...
Mogu se derati iz petnih žila, ali ... (Shutterstock)

Hrvatska udruga komunikacijskih agencija (HUKA) danas je ocijenila skandaloznom, nezakonitom i neodrživom odluku Vlade o zabrani rada državnih institucija i tvrtki s agencijama za odnose s javnošću.

"Odluka Vlade RH kojom se tijelima državne uprave i tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu zabranjuje angažman profesionalnih agencija i pojedinaca za odnose s javnošću je nezakonita i neodrživa te kao predstavnici komunikacijskih agencija tražimo njeno ukidanje", navode u priopćenju iz HUKA-e.

Smatraju da takva odluka diskriminira jednu cijelu profesiju, potiče sivo tržište i otežava cjelokupnu komunikaciju Vlade, ministarstava i ostalih tijela državne uprave te tvrtki u državnom vlasništvu.

Zabrinjavajućim ocjenjuju i što se ta odluka može klasificirati i kao pokušaj ugrožavanja slobode tržišnog natjecanja, a suprotna je, tvrde, i članku 49. Ustava RH kojim je određeno da su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustrojstva RH te se ista mogu ograničiti samo zakonom u iznimnim uvjetima. "S obzirom na to da ni jedna od ovih odredbi nije ispunjena, ne vidimo razloga za ovakvu rigidnu odluku koja će drastično oštetiti hrvatsko tržište usluga odnosa s javnošću, a javni sektor lišiti profesionalne pomoći u komunikaciji javnih politika prema građanima", navode u priopćenju.

Napominju i da su odredbe te odluke dvojbene i zbog činjenice da se struka odnosa s javnošću stavlja u podređeni položaj i stigmatizira u odnosu na sve ostale koje pružaju intelektualne usluge. "Smatramo zaista licemjernim zabranjivati suradnju isključivo s agencijama i stručnjacima za odnose s javnošću, a istovremeno ostavljati mogućnost suradnje s ostalim profesijama poput odvjetnika, poslovnih konzultanata, informatičkih i marketinških stručnjaka te ostalih koje tijela državne uprave i tvrtki u državnom vlasništvu redovito angažiraju za svoje potrebe", naglašavaju.

HUKA će stoga poduzeti sve raspoložive pravne i ostale korake usmjerene pobijanju odredbi te Odluke, navode i izvješćuju da je Upravni Odbor HUKA-e već danas zatražio očitovanje od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), a razmotrit će i mogućnost podizanja ustavne tužbe zbog kršenja odredbi članka 49. Ustava RH. Zatražit će se i očitovanje od Delegacije Europske komisije u RH koja, od svojeg početka djelovanja u RH, kontinuirano surađuje upravo s profesionalnim agencijama za odnose s javnošću.

Vlada je na današnjoj sjednici zabranila angažiranje PR agencija i stručnjaka tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač Republika Hrvatska, te poduzećima u kojima je država većinski vlasnik ili imatelj poslovnih udjela. Izuzetno se PR-ovci mogu angažirati samo na nekim većim projektima, ali uz prethodnu suglasnost i posebnu odluku Vlade.

Priopćenjem su reagirali i iz agencije za odnose s javnošću "Premisa" ocjenjujući da je odluka Vlade bez presedana te da stavlja u neravnopravan tržišni položaj desetke privatnih tvrtki i stotine pojedinaca u odnosu na sve druge davatelje intelektualnih usluga.

19.07.2012. 18:26:00
http://metro-portal.hr/pr-agencije-smatraju-vladinu-odluku-skandaloznom/72717/