Metro-portal.hr

objavljeno 15.11.2010. 10:55:00
POD PRITISKOM

Poznate majke brzim mršavljenjem nabijaju komplekse ostalim ženama

Glumice, pjevačice i manekenke nakon poroda brzo povrate zavidne figure - stručnjaci upozoravaju da je to loša praksa

Adriana Lima je nakon poroda brzo vratila zavidnu figuru
Adriana Lima je nakon poroda brzo vratila zavidnu figuru (Getty Images)

Zgodne i mršave majke iz sfera poznatih osoba stavljaju na sve ostale žene veli pritisak i indirektno ih prisiljavaju da prebrzo izgube težinu koju su stekle tijekom trudnoće, tvrdi  se u izvješću o istraživanju kojeg su proveli internetska stranica Netmums i Royal College of Midwives (RCM). Gotovo dvije trećine novih majki kaže da je osjetilo potrebu smršavjeti i vratiti se u stanje prije trudnoće što je prije moguće, naročito nakon što vide poznate žene majke koje u vrlo krakom roku povrate svoj mršavi i seksi izgled. Ispitanice kažu da kad vide tijelo glumica, pjevačica i ostalih zvijezda nakon poroda njihovo vlastito tijelo im se počinje gaditi te da im tako nabijaju komplekse. Stručnjaci naravno upozoravaju da brze dijete nakon poroda nikako nisu dobre za opće zdravlje žena i mogu majke učiniti previše umornima i iscrpljenima da bi se brinule za svoju djecu.

Istraživanje je obuhvatilo 6.200 novih majki. Oko 61 posto njih kazalo je da su babice bile previše zauzete da bi im dale korisne savjete o tome kako se trebaju hraniti prije i nakon poroda. Oko 84 posto žena tvrdi da su svi savjeti koje su dobili bili loši, površni i ne baš korisni.

 S druge strane, brojni svjetski i domaći časopisi kao i internetski mediji svakodnevno objavljuju fotografije pjevačica, glumica, manekenki i ostalih poznatih osoba koje u samo desetak tjedana nakon poroda pokazuju zavidne figure.

Janet Fyle, babica i savjetnica pri RCM-u, zgraža se nad takvom vrstom pritiska nad ženama: „Brzinske dijete imaju svoje zdravstvene posljedice. Žene će se osjećati umorno, neće biti u stanju brinuti se za svoju bebu, neće se pravilno oporaviti od trudnoće. One bi trebale jesti sasvim normalno prvih šest mjeseci."

Naglasak je, naravno, na zdravoj prehrani. Fyle uvjerava da će žene shvatiti da se kilogrami prirodne gube i kroz dojenje. Kako prenosi DailyMail, s njom se slaže i su-osnivačica internetske stranice Netmums.com Sally Russel: „Tijekom trudnoće žene imaju pretjeranu potrebu za prilikom da sa zdravstvenim profesionalcima raspravljaju o obliku tijela i težini." Nažalost, čini se danas babice i ostali stručnjaci iz područja jednostavno nemaju vremena za to i jasno je da je potrebno uložiti puno više truda i vremena za rješavanje tog problema.

15.11.2010. 10:55:00
http://metro-portal.hr/poznate-majke-brzim-mrsavljenjem-nabijaju-komplekse-ostalim-zenama/51210/