Metro-portal.hr

objavljeno 28.05.2022. 10:01:00
NAJAVE

Pozivni natječaj Studija Artless

Umjetnička organizacija Studio Artless raspisuje pozivni natječaj za inovativne, kritičke i participativne umjetničke radove i projekte povezane s temom ovogodišnjeg 20. Festivala prvih: vrijeme rizika – nesigurnost kao konstanta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Umjetnička organizacija Studio Artless raspisuje pozivni natječaj za inovativne, kritičke i participativne umjetničke radove i projekte povezane s temom ovogodišnjeg 20. Festivala prvih: vrijeme rizika - nesigurnost kao konstanta.

Radovi na zadanu temu mogu biti izvedeni u bilo kojem mediju, pod uvjetom da autor/-ica u tome mediju radi po prvi put. Izvan konkurencije, prihvaćaju se i radovi povezani s temom u mediju u kojem su autori već radili. Natječaj je otvoren do 30. lipnja 2022. Prijave s opisom rada, kratkom biografijom autora/-ice i kontaktom pošaljite na festivalprvih@gmail.com.

Izložba Festivala prvih održat će se u Galeriji Događanja, u KNAPu - Centru kulture na Peščenici, u Zagrebu, od 19. do 24. rujna 2022.

Središnja tema 20. Festivala prvih je Vrijeme rizika - nesigurnost kao konstanta.

Britanski sociolog Anthony Giddens kaže kako pojam rizika u velikoj mjeri objašnjava osnove svijeta u kojem živimo. Ideja o riziku počela se pojavljivati tijekom 16. i 17. stoljeća za vrijeme velikih geografskih istraživanja. Kasnije se pojam koristi uz neizvjesnosti bankarskih ulaganja, a u suvremenosti se pojavljuje uz različite oblike budućih neizvjesnosti: političke, poslovne, zdravstvene, financijske, projektne, sigurnosne, okolišne itd.

Giddens razlikuje vanjske rizike - vezane uz prirodne nepogode (mogućnosti poplava, potresa, suše, gladi) i proizvedene - one koje je čovječanstvo stvorilo svojim djelovanjem (utjecajem na klimu, korištenjem nuklearne energije, fosilnih goriva, promjenama proizvodnih odnosa) i zaključuje kako: "Živimo u svijetu u kojem nas opasnosti koje smo sami stvorili ugrožavaju jednako ili čak više nego one koje dolaze izvana".

Njemački sociolog Ulrich Beck također se bavio „društvom rizika" razumijevajući kako je rizik globalan. Za analizu su osobito zanimljiva i točna Beckova zapažanja kako su rizici često nevidljivi na prvi pogled i ovise o uzročnim interpretacijama, podložni su socijalnom definiranju i konstruiranju preko znanstvenih i pravnih institucija i masovnih medija.

28.05.2022. 10:01:00
http://metro-portal.hr/pozivni-natjecaj-studia-artless/137954/