Metro-portal.hr

objavljeno 06.09.2010. 19:16:48
AFGANISTAN PORUČIO

Pozivamo Ameriku da prestane oskrvnjivati naš Kuran Časni

Nekoliko stotina Afganistanaca prosvjedovalo je protiv nakane vjerske zajednice Američka crkva da spali primjerak Kurana na godišnjicu napada 11. rujna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Prosvjednici, uglavnom učenici vjerskih škola, prosvjedovali su pred džamijom Milad ul-Nabi pošto je vjerska zajednica Američka crkva najavila da će pred svojim sjedištem u Gainesvilleu na Floridi spaliti primjerke Kurana na 9. godišnjicu napada na Sjedinjene Države.

"Pozivamo Ameriku da prestane oskrvnjivati naš Kuran Časni", rekao je student Vahidulah Nori za Reuters i najavio da će se ulični prosvjedi nastaviti svakog dana. "Vlada Sjedinjenih Država ni na koji način ne podržava čin obezvređivanja islamske vjere i duboko je zabrinuta zbog namjera vrijeđanja pripadnika vjerskih ili etničkih skupina", objavilo je američko veleposlanstvo u Kabulu.

Američka crkva osnovana 1986., istaknula se karitativnim radom, no 2000-ih godina postala je poznata po kampanjama protiv islama i homoseksualizma, biseksualizma, promjene spola (engl. kratica LGBT). "Amerikanci različitih vjeroispovijesti i različitih podrijetla odbacuju uvredljivu incijativu male skupine s Floride, velik broj Amerikanaca prosvjeduje protiv izjava te organizacije", navodi veleposlanstvo u priopćenju.

Američki predsjednik Barack Obama pokušao je doprijeti do srca milijarde i po muslimana u svijetu otkako je preuzeo predsjedničku dužnost, a ove godine je na početku mjeseca ramazana u kolovozu ugostio islamske lidere u Bijeloj kući. Amerikanci su svrgnuli talibanski režim u Afganistanu nakon napada 11. rujna.

Prosvjedi u Afganistanu protiv oskvrnuća Kurana nisu rijetkost. U siječnju su afganistanski vojnici ubili osam prosvjednika i ranili 13 u sukobima nastalima zbog dojave izvješća da su strani vojnici obeščastili Kuran tijekom napada. NATO-ov glasnogovornik te je optužbe odbacio. (hina/metro-portal)

06.09.2010. 19:16:48
http://metro-portal.hr/pozivamo-ameriku-da-prestane-oskrvnjivati-nas-kuran-casni/47439/