Metro-portal.hr

objavljeno 25.01.2021. 08:31:00
NAJAVE

Poziv na besplatne radionice suvremenog plesa generaciji 60+

Baveći se tijelima koje društvo etiketira kao "starija", nastaje koreografija, plesna slika i priča o ljudima koji se ne osjećaju starima koliko im godine na osobnim iskaznicama govore

Institut Arktik i radionice
Institut Arktik i radionice (Arhiva)

Umjetnička organizacija ARKTIK - Institut za budućnost poziva osobe iznad 60 godina starosti s područja grada Zagreba da se pridruže honoriranom sudjelovanju u kazališnom projektu "Izlazak" koji se bavi predrasudama s kojima se suočavaju osobe starije životne dobi u našem, ali i globalnom, društvu.

"Izlazak" provode Vesna Mačković, nagrađivana multidisciplinarna umjetnica i osnivačica ARKTIK-a te koreograf i plesač Sven Copony.  

Projekt "Izlazak" sastojat će se od  radionica  suvremenog plesa i izražavanja glasom koje će se održavati u 10 subota između 11 i 14h: 

  • 06.03.
  • 13.03.
  • 20.03.
  • 03.04.
  • 24.04.
  • 08.05.
  • 15.05.
  • 22.05.
  • 29.05.
  • 05.06.

Plesne predstave u kojima je obavezno sudjelovanje održat će se u 4 termina:

  • 12.06. Generalna proba
  • 16.06. Generalna proba
  • 17.06. Premijera
  • 18.06. Repriza

Lokacija: KUC Travno, Novi Zagreb.

Rok prijave: 28.02.2021.

Tko može sudjelovati? 
Radionice, predstava i dokumentarni film koji će uslijediti namijenjeni su osobama iznad 60 godina starosti, bez obzira na njihova prijašnja iskustva. Dobrodošle su sve osobe s entuzijazmom prema kazalištu, početnici i profesionalci, a sudjelovanje u projektu bit će honorirano.

Što ćemo stvarati? 

Baveći se tijelima koje društvo etiketira kao "starija", nastaje koreografija, plesna slika i priča o ljudima koji se ne osjećaju starima koliko im godine na osobnim iskaznicama govore. To su ljudi čija su jedino tijela sporija od onoga što nose u svom umu, srcu i duhu. Kroz ovaj rad pokazat će se da se um može rasplesati i kad tijelo ne prati njegov korak. Ovaj scenski projekt usmjeren je na izlazak iz normi, ustaljenih načina razmišljanja i osjećaja o sebi samima, ali i o ljudima koji nas okružuju.

Kroz radionicu suvremenog plesa i rada s glasom stvaramo plesnu predstavu i cijeli proces filmski dokumentiramo.

Po udjelu starijeg stanovništva, Hrvatska se nalazi pri samom vrhu europskih država dok je dobna diskriminacija izrazito učestala. Ovim projektom ARKTIK želi uključiti tu često zaboravljenu populaciju u život te osvijestiti da su i oni dio našeg društva - da imaju pravo na druženje, ljubav, kreativno izražavanje, život u cijelosti.

PRIJAVE ZA besplatne radionice suvremenog plesa i honorirano sudjelovanje u kazališnoj predstavi isključivo putem obrasca: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfCWRKqPivj2h23ZAt3fEPsA_zmqwQ0Y55cyMD3l5NfuoIVUw/viewform?usp=sf_link

O voditeljima

Vesna Mačković multidisciplinarna je umjetnica koja je svoju izvedbenu, odnosno scensku umjetnost, pronijela širom četiri kontinenta. Osim izvedbenim umjetnostima (performansom, multimedijalnim kazalištem, suvremenim plesom, koncertima improvizirane glazbe i glasa) bavi se i vizualnim umjetnostima (videom, animiranim filmom i digitalnim slikarstvom) te umjetnošću zvuka i glasa.

Sven Copony profesionalni je baletni umjetnik, koreograf i plesni pedagog. Nakon studija u Leipzigu i Münchenu, te nekoliko ranih projekata u Njemačkoj i angažmana u Magdeburgu i St.Gallenu, preselio se u Hrvatsku i postao članom baletnog ansambla u Hrvatskom Narodnom kazalištu u Zagrebu. Iz ljubavi prema zemlji i kulturi odlučio je ostati u Hrvatskoj, gdje je u zadnjih 15 godina plesao u gotovo svim predstavama iz repertoara baleta HNK, u različitim ulogama, od solističkih do ansambla, kao i u punom repertoaru drame i opere.

25.01.2021. 08:31:00
http://metro-portal.hr/poziv-na-besplatne-radionice-suvremenog-plesa-generaciji-60/129987/