Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2013. 16:28:00
STANJE UMA

Pozitivno razmišljanje utječe na stvarnost

Psiholozi tvrde da razmišljanje o pozitivnim ishodima pokreće skrivene snage u mozgu koje vas vode do željenog cilja

Zašto optimisti obično prolaze bolje!
Zašto optimisti obično prolaze bolje! (Shutterstock)

Razmišljanje na pozitivan način tema je tolikog broja knjiga da bi samo za njih trebala prilično velika knjižnica. No, psiholozi Maryanne Garry i Robert Michael sa Sveučilišta Victoria na Novom Zelandu udružili su se s Irvingom Kirschom s Harvarda i odlučili dublje ući u to područje.

Nakon istraživanja tvrde da takav način razmišljanja usađuje sugestiju u naš mozak na sličan način kako to radi hipnoza. Jednom kad zamislimo kako bi trebao izgledati savršeni ishod, sve naše misli i ponašanje bit će usmjerene prema ostvarenju tog cilja, što će definitivno pomoći da se to stvarno i dogodi, što znači da smo sebe programirali na uspjeh.

Naravno, ovdje nema magičnih rješenja, ali učinci sugestije su bitno jači nego što se misli i snažno utječu na promjenu ponašanja i ostvarenje ciljeva. Mnoga su istraživanja već pokazala da namjerne sugestije utječu na način kako ljudi obavljaju određene zadatke, a u tu kategoriju spada i popularni placebo.

Kako naš um ima spremne reakcije na određene događaje, ako pozitivno razmišljamo o određenom željenom ishodu tako će se i prilagoditi naše reakcije, što će na kraju dovesti do ispunjenja cilja. Što je najvažnije, jednak učinak imaju i nenamjerne sugestije, stoga budite oprezni što poručujete drugima.

 

09.05.2013. 16:28:00
http://metro-portal.hr/pozitivno-razmisljanje-utjece-na-stvarnost/71817/