Metro-portal.hr

objavljeno 26.07.2017. 13:29:00
Vatra u svijetu

Požari u Francuskoj prijete Azurnoj obali

10 000 evakuiranih zbog požara u Francuskoj koji hara mediteranskom obalom

I Francuzi se bore s požarima
I Francuzi se bore s požarima (Arhiva)

Požari haraju i u Francuskoj, a posljednji od njih, koji je poharao južnu obalu, kako saznajemo i The Guardiana, prisilio je 10 000 ljudi na evakuaciju. 

Vatra bukti oko poznatog svjetskog turističkog odredišta Saint-Tropez, koji usred sezone vrvi turistima, a velike gužve stvaraju još veću paniku među domaćim stanovništvom i gostima koji tek pristižu. Iako je vatra uz taj grad stavljena pod nadzor, opasnost zbog jakih vjetrova i dalje prijeti.

Požar je buknuo još u ponedjeljak, a u utorak je mobilizirano ukupno 4 000 vatrogasaca i 19 kanadera, od kojih je 12 vatrogasaca ranjeno u požaru, a 15 policajaca završilo je u bolnici zbog udisanja dima. 

Plamen koji se širi od utorka progutao je 4 000 hektara mediteranske obale, dio planinske unutrašnjosti i otoka Korzike na kojem je izgorjelo 1 800 hektara. Snažni vjetrovi uzrokuju konstantno širenje požara zbog čega je vlada zatražila od Europske unije pomoć u obliku još dva dodatna kanadera, a u pomoć su odmah pristigli oni iz Italije. 

Poharana područja sada su pusta, a u požaru su stradale i rijetke životinjske vrste poput kornjača, iza kojih su ostali samo spaljeni oklopi.

Oko sela Saint-Maximin-la-Sainte-Baume izgorjelo je oko 80 km površine i 300 hektara borove i hrastove šume, a lokalne vlasti optužuju državu za neodržavanje javnih površina zbog što je doprinijelo širenju požara. 

Sredinom srpnja Francusku je poharao još jedna požar za koji se vjeruje da je uzrokovao opušak cigarete, a odnio je 800 hektara blizu Aix-en-Provence.

S druge strane, u Portugalu, koji se s vatrom bori od nedjelje, stanovništvo oko desetak sela također je bilo prisiljeno napustiti domove.

 

Piše: Andrea Holi
26.07.2017. 13:29:00
http://metro-portal.hr/pozari-u-francuskoj-prijete-azurnoj-obali/106345/