Metro-portal.hr

objavljeno 01.08.2021. 18:57:00
PROBUDITE SE!

Požari trebaju probuditi ljude

Zaštita i održivo upravljanje šumama ključni su za borbu protiv klimatskih promjena

Trebali bi shvatiti...
Trebali bi shvatiti... (Arhiva)

Od Finske na sjeveru do Italije, Grčke i Turske na jugu, Europom ovoga ljeta haraju veliki požari u kojima nestaju goleme šumske površine, najveći prirodni prijatelj ljudima u borbi protiv klimatskih promjena.

Europska komisija je 14. srpnja predstavila paket od 13 zakonskih prijedloga "Fit for 55", ključnih za postizanje ugljične neutralnosti do 2050., cilja zacrtanog u europskom Zelenom planu.

Da bi se ostvario, procjenjuje se da će do 2030. trebati smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 55 posto u odnosu na 1990. Jedna od najjednostavnijih metoda "čišćenja" atmosfere je pošumljavanje, pa se novom strategijom planira sadnja tri milijarde stabala u Europi do 2030.

Prijedlozi tek trebaju proći kroz Europski i nacionalne parlamente država članica i očekuje se bitka između industrijskih lobija i Zelenih.

Aktivisti za zaštitu okoliša smatraju da zakoni nisu dovoljno revolucionarni, a drvna industrija ima vlastite korporativne interese.

Prije predstavljanja strategije za šume, Europski parlament je početkom 2021. glasao o nizu izvješća u kojima predlaže da se sateliti EU Copernicus i Galileo koriste za praćenje krčenja šuma i šumskih požara u trećim zemljama.

Zastupnici su također pozvali EK da učini više za promicanje održivog upravljanja šumama u Uniji, zaštitu šuma u inozemstvu uklanjanjem iz lanca opskrbe onih proizvoda koji pridonose sječi šuma i poveća ulaganja iz zajedničke poljoprivredne politike u održivo šumarstvo i u istraživanje alternativa fosilnim gorivima.

01.08.2021. 18:57:00
http://metro-portal.hr/pozari-trebaju-probuditi-ljude/133450/