Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2020. 12:01:00
STRAŠNO!!

Požari odnose milijarde australskom turizmu

Istraživanje je pokazalo da se ukupna situacija po pitanju rezervacija značajno pogoršala u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s mogućim štetama za sektor u iznosu 4,5 milijardi australskih dolara

Baš ih ne ide...
Baš ih ne ide... (Arhiva)

Razorni požari koji haraju Australijom mogli bi do kraja godine stajati turistički sektor najmanje 4,5 milijarde australskih dolara, ili 3,1 milijardu američkih, pokazalo je najnovije izvješće taurističkog udruženja.

Australsko vijeće za turistički izvoz (ATEC) sa sjedištem u Sydneyu, glavno tijelo koje predstavlja 45 milijardi australskih dolara vrijedan tamošnji sektor izvoza turizma, provelo je istraživanje u sektoru dolazaka stranih posjetitelja.

Istraživanje je pokazalo da se ukupna situacija po pitanju rezervacija značajno pogoršala u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s mogućim štetama za sektor u iznosu 4,5 milijardi australskih dolara, objavio je u petak ATEC.

Najmanje 70 posto od ukupno 850 članova toga udruženja zabilježilo je značajan broj otkazanih dolazaka inozemnih gostiju u Australiju, rekao je Peter Shelley, izvršni direktor ATEC-a u petak u izjavi za dpa.

Vrijednost otkazanih putovanja kreće se u rasponu od 5.000 do 500.000 australskih dolara, a među najvećim su područjima s kojih su ona otkazana SAD, Velika Britanija i europska tržišta, dodao je.

Australski turistički sektor 'težak' je ukupno 130 milijardi australskih dolara od čega približno 45 milijardi otpada na strane goste.

Sektor turizma čini oko šest posto australskog gospodarstva. To je četvrti najveći australski izvozni sektor, nakon onih željezne rude, ugljena i prirodnog plina. U 2018/2019. njegov je doprinos australskom gospodarstvu iznosio 39,1 milijardu dolara.

19.01.2020. 12:01:00
http://metro-portal.hr/pozari-odnose-milijarde-australskom-turizmu/123214/