Metro-portal.hr

objavljeno 13.08.2012. 09:09:34
UŽAS

Požari haraju obalom, u akcijama gašenja i vojska

Najteža je situacija i dalje oko Skradina gdje je tijekom noći evakuirano stanovništvo, kod Plata je požar stavljen pod kontrolu, zatvorene i neke ceste

Požari se i dalje šire
Požari se i dalje šire (Arhiva)

Požari i dalje haraju obalom, a najteža je situacija i dalje kod Skradina i Dubrovnika. Zbog požara je za sav promet zatvorena D56 između Skradina i Bribira, a na ŽC 6217 Rogotin-Kula Norinska vozila se propuštaju naizmjence, a DUZS je već u sedam sati dao pregled situacije na požarištima prema županijama.

Šibensko-kninska županija

I dalje je u tijeku gašenje požara na otvorenom prostoru kod mjesta Sonković kod Skradina. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i smrike. Požar je ugrozio naselja Todorovići, Čulini i Bratići zbog čega je dio stanovništva evakuiran. U gašenju požara tijekom jučerašnjeg dana sudjelovali su 1 protupožarni zrakoplov Canadair, 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor, županijske vatrogasne snage, te DIP Šibenik sa ukupno 88 vatrogasaca i 29 vatrogasnih vozila. Tijekom noći na požarište je upućena i izvanredna dislokacija iz kontinentalnog dijela RH (Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Karlovačka županija) sa ukupno 42 vatrogasca i 8 vatrogasnih vozila.

Tijekom jutra na požarište se upućuju 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor i 50 pripadnika PP NOS HKoV.

Zadarska županija

Požar na otvorenom prostoru koji je dojavljen 09. kolovoza u 20:38 sati kod mjesta Vukšić - Pristeg u minski sumnjivom području, gasio se i tijekom dana 12. kolovoza. U gašenju požara sudjelovali su: 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor, JVP Benkovac, Zadar, DIP Zadar i DVD Stankovci. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i bjelogorična šuma. Požar je i dalje aktivan.

VOC Zadar zaprimio je 12. kolovoza u 15:25 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod mjesta Smoković na minski sumnjivom području. Požarom je opožareno 3 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su: 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor i JVP Zadar sa ukupno 8 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila.

Požar je ugašen u 20:45 sati.

VOC Zadar zaprimio je 12. kolovoza u 18:24 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod mjesta Kožlovac kod Benkovca. Požarom je opožarena trava i nisko raslinje. U gašenju požara sudjelovali su tijekom jučerašnjeg dana 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor i JVP Zadar i Benkovac, te DVD-i Škabrnja i Polača.

Požar je i dalje aktivan.

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar na otvorenom prostoru koji je dojavljen 11. kolovoza u 01:43 sati na području Župe Dubrovačke kod Plata uz državnu granicu sa BiH, gasio se i 12. kolovoza. U gašenju su tijekom jučerašnjeg dana sudjelovala 2 protupožarna zrakoplova Canadair, DIP Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci, Konavle i DVD Ćilipi sa ukupno 45 vatrogasaca i 10 vatrogasnih vozila. Na požarištu je na dežurstvu JVP Konavle.

Požar na otvorenom prostoru koji je dojavljen 11. kolovoza u 08:28 sati na području Komina-Kule Norinske, gasio se i 12. kolovoza. U gašenju požara tijekom jučerašnjeg dana sudjelovali su 3 protupožarna zrakoplova Canadair, 2 helikoptera sa uređajem za gašenje, županijske vatrogasne snage, DIP Split, SPVP Pelješac i 29 pripadnika PP NOS HKoV. Tijekom noći na požarište je upućena i izvanredna dislokacija iz kontinentalnog dijela RH (Varaždinska županija, Međimurska županija i Krapinsko-zagorska županija) sa ukupno 39 vatrogasaca i 7 vatrogasnih vozila.

Tijekom jutra na požarište se upućuje jedan zrakoplov Canadair i još 71 pripadnik PP NOS HKoV.

JVP Dubrovački vatrogasci zaprimila je 12. kolovoza u 15:20 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Mokošice. U gašenju požara sudjelovali su: 2 protupožarna zrakoplova Canadair, DIP Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci i DVD Čilipi. Požar je i dalje aktivan.  

13.08.2012. 09:09:34
http://metro-portal.hr/pozari-haraju-obalom-u-akcijama-gasenja-i-vojska/73257/