Metro-portal.hr

objavljeno 13.04.2010. 09:13:25
VELIKA ŠTETA

Požar u marini kod Šibenika, milijunska šteta

POGLEDAJTE VIDEO - Vatrogascima je trebalo oko tri sata da ugase požar u kojem je izgorjelo devet plovila

(Niksa Stipanicev / CROPIX )

U noćašnjem požaru u marini "Solaris" kod Šibenika izgorjelo je devet plovila, a dva su djelomično oštećena.

Po riječima glasnogovornice šibensko-kninske Policijske uprave Marice Kosor, o uzrocima požara i šteti još se ne može govoriti. Kako je rekla, očevid je u tijeku. Izgorjeli brodovi koji su potonuli vade se iz mora. Uz policijske službenike te PU očevid će obaviti i vještaci Centra za kriminalistička vještačenja iz Zagreba. Glasnogovornica PU je također je rekla kako more nije zagađeno.

Među izgorjelim brodicama su i dva plovila u vlasništvu Branka Kovačeva, pilota za navođenje brodova kroz šibenski kanal, a izgorio je i brod "Jadran" u vlasništvu grada Šibenika. Riječ je o brodu koji je za provedbu programa međugeneracijske solidarnosti kupilo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti 2005. . Protekle četiri godine brod je dva puta na tjedan prometovao prema šibenskim otocima, gdje je opskrbljivao 80 korisnika u sklopu programa Dnevnog boravka i pomoći u kući starijim osobama na području Šibenika.

Vatrogasci JVP-a iz Šibenika dobili su dojavu o požaru u marini "Solaris" u 2,10 sati, nakon čega su izišli na teren s deset vatrogasaca i četiri vozila. Utvrđeno je kako su plovila u vodi, a ne na suhome vezu. U gašenje je bio uključen i eko brod, a zbog mogućega zagađenja postavljene su i eko brane. Požar je lokaliziran u 4,26 sati, a ugašen je u 5,12 sati.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je da je o požaru u marini "Solaris" dojavio njemački gost koji boravi u autokampu. On je iz smjera marine čuo eksploziju i vidio velik plamen. Inspektor šibenske Lučke kapetanije i sve ostale mjerodavne službe odmah su izišli na mjesto požara. Nakon očevida Lučke kapetanije utvrđeno je da je izgorjelo devet plovila, uglavnom brodice i jahte od devet do 12 metara, od čega je pet plovila u vlasništvu stranih državljana te četiri u vlasništvu hrvatskih državljana. Osim izgorjelih plovila, još su dvije brodice oštećene, navodi ministarstvo te ističe da je šteta velika.

Od gašenja požara u marini ima tragova masnoće, nafte i pjene. S obzirom na to da je položaj marine takav da se u nju ulazi kroz jedan prolaz, na nj je postavljena zaštitna brana te nije došlo do zagađenja mora, navodi se u priopćenju ministarstva. (hina/metro-portal)

13.04.2010. 09:13:25
http://metro-portal.hr/pozar-u-marini-kod-sibenika-milijunska-steta/37718/