Metro-portal.hr

objavljeno 16.07.2011. 12:17:00
KAKO ZAUSTAVITI BUKTINJU?

Požar na Braču najveći u posljednjih deset godina, na terenu oko 300 vatrogasaca

Tijekom noći u gašenju je sudjelovalo preko 250 vatrogasaca s više od 60 vozila

Požar na Braču
Požar na Braču (CROPIX)

Na Braču je zbog požara isključen 35-kilovoltni dalekovod, javlja Hina. "Za sada se neće uključivati jer bi to dovelo u opasnost vatrogasce koji gase požar na zemlji", izvijestio je danas zapovjednik požarišta na Braču Tonči Mikuličić. Zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Tomislav Vuko izjavio je kako je trenutačno na Braču angažirano oko 300 vatrogasaca, ali se tijekom dana očekuje pojačanje te će ih popodne biti oko 400.

Vuko je kazao kako se danas posebice pažnja vatrogasaca usredotočije na istočnu stranu požarišta gdje se u popodnevnim satima očekuje maestral ili tramontana koji bi mogli zaprijetiti razbuktavanjem i širenjem vatre. 

"Do sada smo zašititli sve kuće i ljude, a jučer su vatrogasci izvukli jednu osobu koja je skupljala ovce i spasili je da ne na strada od požara", kazao je Vuko.

Vatrogasci tvrde da je ovaj požar vjerojatno najveći u posljednjih deset godina.

Vatrogasci ne prestaju s gašenjem

I dalje je u tijeku gašenje požara na otoku Braču koji je prema zadnjim procjenama zahvatio oko 4000 hektara guste borove šume, trave i niskog raslinja, ali su trenutno zaštićena sva naselja, izvijestila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Tijekom noći u gašenju je sudjelovalo preko 250 vatrogasaca s više od 60 vozila, a danas će tokom dana s kontinenta stići preko 50 vatrogasaca s 19 vozila.

Iz zraka pomoć u gašenju pružaju dva Airtractora i dva helikoptera. Za sada gusti dim ograničava upotrebu ostalih zračnih snaga.

Zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama priopćio je kako je na traženje glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina Grad Zagreb noćas poslao ispomoć vatrogascima pri gašenju požara na Braču. Na Brač je krenulo 14 vatrogasaca s dvije cisterne i jedno transportno vozilo, a dolazak se očekuje oko 14 sati. Zagrebački vatrogasci će na Braču biti dokle to bude potrebno.

16.07.2011. 12:17:00
http://metro-portal.hr/pozar-na-bracu-najveci-u-posljednjih-deset-godina-na-terenu-oko-300-vatrogasaca/61350/