Metro-portal.hr

objavljeno 16.06.2012. 12:50:00
VEGETARIJANSKI

Povrće, riba i deserti na roštilju

Ne mora uvijek biti meso - uz neizbježne ćevape možete poslužiti odlične vegetarijanske priloge

Fine stvari na roštilju
Fine stvari na roštilju (Shutterstock)

Stigla nam je sezona roštiljanja, a pored mesa se ove godine posebno preporučuju povrće, voće i riba. Vegetarijanci na taj način dobivaju odličnu alternativu salatama, dok ljubitelji mesa mogu uživati u još jednom finom prilogu.

Za vegetarijance danas postoje kobasice od soje i tofua, no postoje i različiti načini pripremanja povrća. Najprikladniji za roštilj su patlidžani, tikvice i paprike, a za promjenu se preporučuju šparoge i krumpir.

Šparoge je prije pečenja potrebno oprati (ne i oguliti) te nauljiti. Stavljaju se na vruću rešetku nekoliko minuta. Krumpir se peče u aluminijskoj foliji i začinima. U aluminiju se priprema i punjena rajčica na roštilju - izdubite veću rajčicu te ju napunite mješavinom kozjeg sira, češnjaka i začina.

Za vegetarijanske ražnjiće se preporučuju kockice patlidžana, tikvice, luka, paprike i gljiva. Povrće možete poslužiti laganim umacima na bazi kiselog vrhnja ili rajčice.

Idealan prilog uz meso i povrće je kruh. Za roštiljanje su prikladne sve vrste kruha, kojeg prethodno možete namazati maslinovim uljem, peršinom i češnjakom.

Riba

Riba za roštilj mora biti svježa jer je tada čvršća i ne raspada se tako lako. Mekane ribe je na roštilj potrebno staviti u foliji, dok se čvrste stavljaju direktno na hladne ili vruće rešetke (postoje razna stajališta, ali je zapravo svejedno koje su temperature).

Ukoliko se odlučite za ribu u foliji, dodajte češnjak, začine limunov sok i malo bijelog vina, dok je ribu koja izravno ide na roštilj potrebno premazati maslinovim uljem a u nju staviti grančicu ružmarina, timijan, bosiljak i češnjak.

Pečenje ovisi o težini i debljini ribe (npr. orada od 400 grama peče se 15-20 minuta). Riba je gotova kad se kosti daju lako odstraniti od mesa, a u suprotnom ju je potrebno još malo staviti na vatru. Tuna se peče kao meso.

Deserti

Iako ideja o desertima s roštilja kod nas još nije u potpunosti zaživjela, svi koji su probali se zaklinju u dobar okus voća s roštilja. Posebno se preporučuju banane koje se na rešetke stavljaju neoguljene i peku dok ne pocrne. Moguće je prethodno u koru urezati nekoliko utora i u njih staviti kockice čokolade.

Možete od aluminijske folije napraviti i male vrećice s voćem - jagode, grožđe bez koštica i marelice. Poslužite ih kremom od kokosa i mascarponea. Voće se ne smije peći pri visokoj temperaturi pa ga je najbolje staviti uz sam rub rešetke.

16.06.2012. 12:50:00
http://metro-portal.hr/povrce-riba-i-deserti-na-rostilju/38659/