Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2015. 16:02:49
MLJAC

Povrće na zdrav način

Svi znamo da je povrće zdravo, no postoji nekoliko načina pripreme koji će i od ovih zdravih plodova napraviti nezdrav obrok

Ovo je povrće, a ono industrijsko je ... tko zna što
Ovo je povrće, a ono industrijsko je ... tko zna što (Arhiva)

Povrće vas može udebljati i izazvati probleme sa zdravljem, no jedino u slučaju da ga pripremate na nezdrave načine, pa da vidimo što treba izbjegavati.

Čips od povrća - običan marketinški trik koji su smislili proizvođači nakon otkrića da je čips od krumpira nezdrav, pa na isti način pripremaju neko drugo povrće u nadi da potrošači neće primijetiti da se radi zapravo o istoj stvari. Nažalost, čips od povrća je jednako loš kao i onaj obični.

Pohano povrće - ovaj način pripreme od svega radi kalorijsku bombu, jer većina kalorija dolazi iz ulja i brašna, a niti jedno povrće nije dovoljno zdravo i korisno da bi neutraliziralo ove štetne sastojke. Primjerice, jedna porcija kuhanog graha ima 22 kalorije i 0 grama masnoće. Kada grah zapečete on ima 230 kalorija i 11 grama masti. To znači da takvim načinom pripreme unosite čak 10 puta više kalorija. 

Smoothie od povrća - iako sadrže više vlakana obično u njima ima više kalorija i više šećera nego u običnom soku. Na kraju krajeva, ako se već želite debljati od šećera postoje i ukusniji načini od ispijanja povrtnog smoothieja. I opet brojke - malena šalica smoothieja ima oko 420 kalorija i 54 grama šećera. To je jednako broju kalorija koje imaju tri limenke Coca Cole, a to govori dovoljno samo za sebe.

Sok od povrća - ovakvi sokovi podigli su industriju dijeta u nebesa, no ne zato što je sok pomogao u borbi s viškom kilograma nego zato što su ljudi samo dobivali dodatne kilograme, a to je samo povećavalo zaradu. Brojke govore sve - jedna mala čaša industrijskog soka od naranče ima 190 kalorija i 30 grama šećera. To je otprilike jednako broju kalorija u velikoj krafni s čokoladom.

Umaci od povrća - samo dobro zvuče, no nema razlike između njih i ostalih industrijskih umaka. Dvije žlice industrijskog umaka od povrća imaju 110 kalorija i gotovo sve dolaze od masti. Pa iako na ambalaži takvih umaka ima mnogo povrća to ne znači da su zdravi, 

21.05.2015. 16:02:49
http://metro-portal.hr/povrce-na-zdrav-nacin/91866/