Metro-portal.hr

objavljeno 06.02.2020. 09:01:00
MLJAC

Povrće koje trebamo jesti svakodnevno

Baza je za pripremu brojnih jela, ali i nezostavan sastojak salata tako da ga konzumiramo i sirovog i termički obrađenog

Treba ga jesti svakodnevno
Treba ga jesti svakodnevno (Arhiva)

Kvalitetna, izbalansirana prehrana koja sadrži vlakna, proteine, ugljikohidrate, vitamine i minerale, od kojih se dobar dio nalazi u voću i povrću, ključ je zdravlja. 

Iako je svo sezonsko i organsko voće i povrće zdravo, postoji vrsta koja izuzetno dobro djeluje na imunitet i životni vijek. Riječ je o običnom luku koji svakodnevno koristimo u prehrani. Baza je za pripremu brojnih jela, ali i nezostavan sastojak salata tako da ga konzumiramo i sirovog i termički obrađenog. 

Luk obiluje biljnim kemikalijama koje pomažu očuvati zdravlje srca, regulirati razinu šećera u krvi i štititi organizam od pojave tumorskih stanica. Crveni je luk odličan izvor bioflavonoida kvercetina poznatog po antiupalnim i antioksidativnim svojstvima.

Sadrži i oblik vitamina B1 koji je topiv u mastima pa ga tijelo puno lakše apsorbira od vitamina B1 topivog u vodi te spojeve koji imaju anti-age učinak, neutralizirajući proces glikacije - vezanje molekula šećera na proteine u našim stanicama čiji je produkt ubrzano starenje, što se vidi i na van jer dolazi do opadanja razine kolagena u koži. 

"Još jedna prednost luka je što poboljšava pamćenje. Mladi luk sadrži  visoku razinu folata i luteina - nutrijenata koji hrane mozak i smanjuju rizik za razvoj Alzheimera", kaže za Express.co nutricionistica, dr. Sarah Brewer. 

Ljekovite prednosti luka poznate su još od antičkih vremena kada je korišten kao lijek za glavobolju, srčane bolesti i grlobolju.

06.02.2020. 09:01:00
http://metro-portal.hr/povrce-koje-trebamo-jesti-svakodnevno/123596/