Metro-portal.hr

objavljeno 11.05.2009. 11:13:12

Povratak starog sjaja burze

ZSE: tjedni porast Crobexa visokih 15,25 posto

(Corbis)

Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex proteklog je tjedna narastao velikih 15,25 posto te je tjedan završio na 1.836,55 bodova.

Ukupni je tjedni promet iznosio 347,5 milijun kuna, od čega je 296,4 milijuna kuna ostvareno u redovnom trgovanju. Prošlotjedni promet bio je veći nego u pola prethodnog mjeseca.

Rast Crobexa sigurno je odlična vijest za sve ulagače, ali ono što je možda ipak važnije je rast trgovine i povratak likvidnosti tržišta, ističu sa Zagrebačke burze. Jer sa rastom likvidnosti i cijene nisu više na onako krhkim nogama, kao što to gledamo zadnjih nekoliko mjeseci, napominju. Poredak najlikvidnijih dionica ostao je nepromijenjen - HT, Atlantska, IGH, Dalekovod, Ericsson.

No, ono što ulagači gledaju je siloviti rast cijena. Tako je od svih dionica u sastavu Crobexa najkonzervativniji HT narastao gotovo 5 posto, a kod niza ostalih najlikvidnijih dionica skočila za i više od 20 posto.

Kraj tjedna, odnosno petak, zadržao je visoki ritam trgovine i promete u prosjeku tri puta veće od onih na koje smo navikli u zadnjih par mjeseci, ali cijene su se stabilizirale, navode sa Burze. Skok Crobexa u četvrtak od 6,47 posto u samo jednom trgovinskom danu ne pamti se od 4. studenog prošle godine, a dnevni je promet bio najveći su u zadnjih šest mjeseci.

U svemu, kažu s Burze, bio je to sjajan tjedan, sa neočekivanim rastom cijena i prometa i povratkom tržišnog optimizma. No, pitanje je na koliko dugo? No, ovakve oscilacije omogućile su ogromne kratkotrajne zarade. (hina/metro-portal)

11.05.2009. 11:13:12
http://metro-portal.hr/povratak-starog-sjaja-burze/17592/