Metro-portal.hr

objavljeno 14.06.2020. 13:01:00
PRIDE

Povorka ponosa 19. puta u rujnu

Zagreb Pride najavio je u subotu da se ove godine Povorka ponosa neće održati u lipnju kao inače, nego u kasno ljeto, odnosno 19. rujna

Odluka je . jesen
Odluka je . jesen (Arhiva)

"Devetnaesta Povorka ponosa lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interspolnih i queer osoba, naših obitelji i prijateljica, koja se trebala održati danas, proći će Zagrebom 19. rujna", priopćio je Zagreb Pride.

Umjesto povorke koja tradicionalno prolazi središtem Zagreba aktivistice LGBTIQ udruga su danas simbolično "zauzele" trgove kojima inače prolazi povorka.

"Želimo pokazati da postojimo i da smo dio ovog društva, da dijelimo njegove strahove i neizvjesnosti, kao i druge građanke i građani, da smo izborile pravo na javna okupljanja, na naše obitelji, naša životna partnerstva, ali i za to da se danas nasilje u istospolnim zajednicama prepoznaje i kvalificira", kaže se u priopćenju.

Organizatori Povorke ponosa nisu htjeli pristati na ograničenja i zabrane koji bi bili nametnuti u uvjetima pandemije koronavirusa, stoga su događaj odgodili za rujan kada će "po 19. put proslaviti svoju različitost i slobodu, autonomiju svojih tijela, identiteta i ljubavi".

Zagreb Pride se od 2002. bori za "temeljno ljudsko pravo LGBTIQ osoba na javno okupljanje bez ograničenja, za naše pravo da se u javnosti držimo za ruke s voljenom osobom, za naše pravo da se slobodno ljubimo i grlimo i za našu vidljivost bez iznimki", stoji u priopćenju.

14.06.2020. 13:01:00
http://metro-portal.hr/povorka-ponosa-19-puta-u-rujnu/125699/