Metro-portal.hr

objavljeno 06.10.2010. 20:33:19
VLADA PORUČILA

Povlaćenjem ZOR-a nema potrebe za referendumom

Vlada Republike Hrvatske očitovala se na današnjem zatvorenom dijelu sjednice o raspisivanju referenduma o Prijedlogu Zakona o izmjenama Zakona o radu

Vlada
Vlada (CROPIX)

Jer, kako se navodi u priopćenju vlade, referendumsko pitanje mora se odnositi na određeni zakonski prijedlog i biračima mora biti jasno kako će glasovati o postavljenom pitanju. Ističe se da referendumsko pitanje mora biti jasno određeno i ne može se postavljati hipotetično i apstraktno, već mora biti vezano uz konkretni akt, a što je bilo razvidno iz zahtjeva za raspisivanje referenduma.

Uz ocjenu da bi, u slučaju da se raspiše referendum i postavi spomenuto pitanje, rezultat tako provedenog referenduma bio bespredmetan jer se odnosi na zakonski prijedlog povučen iz parlamentarne procedure, vlada smatra da Ustavni sud treba voditi računa o svim navedenim primjedbama prilikom ocjene podnesenoga zahtjeva.

Navodi se da se vlada o referendumu očitovala na zahtjev Hrvatskoga sabora o tomu da se utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 86. stavka 1. do 3. Ustava Republike Hrvatske za raspisivanje referenduma. Podsjeća se da je Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma o ZOR-u podnio 14. srpnja ove godine zahtjev predsjedniku Hrvatskoga sabora o raspisivanju referenduma o ZOR-u.

Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav sabora utvrdio je pak 14. rujna da su ministarstva uprave i unutarnjih poslova provjerili podatke iz spomenutoga zahtjeva i utvrdili da ga podupire najmanje deset posto birača u Republici Hrvatskoj.

Dodaje se da se referendumsko pitanje: "Jeste li za zadržavanje važećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i o otkazivanju kolektivnih ugovora?" odnosi se na članak 4. Prijedloga Zakona o izmjenama ZOR-a koji je vlada Hrvatskom saboru uputila 28. svibnja ove godine, a 3. rujna 2010. ga je povukla iz parlamentarne procedure. (hina/metro-portal)

06.10.2010. 20:33:19
http://metro-portal.hr/povlacenjem-zor-a-nema-potrebe-za-referendumom/49338/