Metro-portal.hr

objavljeno 15.10.2010. 15:49:44
RAZLIČITA MIŠLJENJA

Povjerenstvo za Inu bez ijednog jedinstvenog zaključka

Nakon šest mjeseci rada saborsko istražno povjerenstvo za privatizaciju Ine danas je završilo svoj posao, ali bez ijedne usuglašene točke

Zgrada Ine
Zgrada Ine (CROPIX)

Pred Sabor neće izaći s jedinstvenim izvješćem - izglasani su zaključci koje su predložili članovi iz vladajuće većine, dok će oporbeni svoje zaključke izvješću priložiti kao izdvojeno mišljenje. "Ovdje je više prisutna politika nego činjenice", poručila je predsjednica povjerenstva Dragica Zgrebec (SDP), okončavši tako gotovo dvosatnu raspravu u kojoj su i sami članovi povjerenstva isticali kako se ne mogu usuglasiti ni oko jednog zaključka.

Potpredsjednik povjerenstva Boris Kunst (HDZ) naglasio je da članovi iz HDZ-a i HSS-a ne mogu prihvatiti stav oporbe da je prvi privatizacijski ugovor između Ine i MOL-a 2003. bio zakonit i koristan za Inu i Hrvatsku te da nije uvjetovao daljnji proces privatizacije. Stoga, istaknuo je, pada u vodu svaki pokušaj usuglašavanja stavova među članovima povjerenstva.

"Kada bi prodavao svoj polovni auto ne bi ga tako prodavao", poručio je Goran Marić (HDZ), uvjeren da prva privatizacija Ine nije bila korisna, već štetna za Hrvatsku. Vladajući se nisu složili ni sa stavom oporbenih (SDP i HNS) da to što MOL-ovi članovi Uprave Ine nisu koristili pravo veta iz okvira tzv. zadržanih pitanja znači da se nije pogodovalo MOL-u, ističući da ostalim ponuditeljima za kupnju 25 posto plus jednu dionicu Ine nisu, za razliku od MOL-a, bila poznata zadržana pitanja.

Vladajući su ustrajali i u stavu da je prvom privatizacijom Ine pogodovano MOL-u i tako što mu je prepušteno daleko više upravljačkih prava od onih koja proizlaze iz vlasničkog udjela, što su oporbenjaci pobijali, uzvraćajući da je nesrazmjerna upravljačka prava MOL dobio izmjenama međudioničkog ugovora 2009., za HDZ-ove vlade.

Oporbeni članovi povjerenstva u svojim su zaključcima naveli da tim ugovorom iz 2009. nije zaštićen nacionalni interes, kako zbog upravljačkih prava, tako i zbog, kako su tvrdili, činjenice da je MOL-u dopušteno da godišnje proda 10 posto imovine Ine bez suglasnosti hrvatske strane. (hina/metro-portal)

15.10.2010. 15:49:44
http://metro-portal.hr/povjerenstvo-za-inu-bez-ijednog-jedinstvenog-zakljucka/49787/