Metro-portal.hr

objavljeno 29.02.2012. 21:42:00
POLEMIKE OKO SPORAZUMA

Povjerenik EU za trgovinu: ACTA nije napad na slobodu

"Moja poruka Europljanima je jednostavna: ACTA nije napad na naše slobode, nego obrana našeg načina života", rekao je De Gucht

Fotografija vijesti

ACTA neće učiniti kriminalcima sve one koji skidaju ilegalni sadržaj niti će ograničiti ičiju slobodu, rekao je danas europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht, prenosi Hina.

"Moja poruka Europljanima je jednostavna: ACTA nije napad na naše slobode, nego obrana našeg načina života", rekao je De Gucht, po transkriptu njegova obraćanja članovima Odbora za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta, koji je u srijedu počeo raspravu o međunarodnom sporazumu o zaštiti autorskih prava (ACTA) koji je izazvao velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi mogao ograničiti slobodu interneta.

"ACTA nije 'Big Brother', nego način da riješimo naše ekonomske probleme u 2012. i poslije toga", kazao je europski povjerenik.

Vijeće EU-a je u prosincu prošle godine jednoglasno prihvatilo ACTA-u i ovlastilo zemlje članice da ga potpišu. Krajem siječnja u Tokiju potpis na ACTA-u stavile su 22 zemlje članice.

Više zemalja Europske unije zaustavilo je u međuvremenu proces ratifikacije toga sporazuma dok se ne razjasni koji je njegov stvarni domet.

To nije jasno ni Europskoj komisiji koja je zbog toga odlučila od Europskog suda pravde u Luxembourgu zatražiti mišljenje je li on u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama.

De Gucht je rekao da će braniti legitimitet sporazuma sve do odluke Europskog suda pravde. "Njime se želi izgraditi globalan sustav zaštite intelektualnog vlasništva u Europi. ACTA ne cenzorira internet, ne kriminalizira one koji ilegalno skidaju sadržaje i neće ograničiti trgovinu generičkim lijekovima", kazao je.

29.02.2012. 21:42:00
http://metro-portal.hr/povjerenik-eu-za-trgovinu-acta-nije-napad-na-slobodu/68715/