Metro-portal.hr

objavljeno 03.10.2010. 21:20:00
DJELUJTE DOK NIJE KASNO

Povišeni kolesterol opasan je i za mlade osobe

Nije istina da se o kolesterolu moraju brinuti samo stariji - i osobe u svojim dvadesetima zbog visokog kolesterola mogu imati problema

Visok kolesterol opasan je i za mlade osobe
Visok kolesterol opasan je i za mlade osobe (Shutterstock)

Kolesterol je važan podtip masti i potreban nam je za funkcioniranje organa i metabolizma. Međutim, previše kolesterola može biti itekako opasno, a većina ljudi ne brine se o visini kolesterola u krvi sve dok ne dođe u stariju dob, ako i tada.

No, činjenica je da bi i mlade osobe trebale paziti na kolesterol jer i u dobi od 20 godina visoke razine već mogu oštećivati arterije. Zbog toga i mlade osobe mogu doživjeti srčani ili moždani udar i u tako ranoj dobi se suočiti s ozbiljnim bolestima.

>> Najzdravija hrana za vaše srce

Visoke razine kolesterola u krvi mogu biti posljedica različitih faktora, kao što su genetski uzroci (srčane bolesti u obitelji), neke druge bolesti, loše prehrambene navike i prekomjerna težina (o pretilosti da i ne govorimo), alkohol, pušenje, nedostatak kretanja i vježbe... Svi ti faktori mogu na mladu osobu utjecati na različite načine, a što je više rizičnih faktora prisutno, tim je osoba pod većim rizikom.

Upravo iz svih navedenih razloga, i mlade osobe moraju izbjegavati alkohol i cigarete, dovoljno se kretati i piti dovoljno vode. Zdrava prehrana je jedna od najvažnijih stavki: treba jesti puno svježeg voća i hrane bogate vlaknima, a samo 30 posto kalorija treba unositi iz masti. Osim toga, treba izbjegavati pekarske proizvode, prženu hranu, previše slatkiša, crveno meso i ''junk food''.

03.10.2010. 21:20:00
http://metro-portal.hr/poviseni-kolesterol-opasan-je-i-za-mlade-osobe/49165/