Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2018. 08:01:00
KINA I VATIKAN

Povijesni i sporni sporazum

Povijesnim (privremenim) sporazumom između Kine i Vatikana otvara se put za daljnji dijalog dviju strana. Sporazum je rizičan. Ali je ispravan, smatra Christoph Strack

Napokon neki pomak...
Napokon neki pomak... (Arhiva)

To je doista povijesni korak. Približavanje u višedesetljetnom natezanju koje su obilježili usponi i padovi. Vatikan i Narodna Republika Kina sklopili su sporazum o izboru rimokatoličkih biskupa u toj zemlji.

Sporazum je ipak samo „privremen". I sklopljen je ustvari ispod uobičajene diplomatske razine. To nije formalni konkordat, i ne radi se o uspostavi diplomatskih veza, a pogotovo ne o razmjeni veleposlanika.

Ne radi se ni o spornom pitanju Republike Tajvan, koju je Vatikan priznao i s njome njeguje diplomatske veze. Za početak se radi samo o okončavaju razdora među biskupima u Kini.

Jaz dugih šest desetljeća

Odnos Pekinga i Rima je jedno od velikih, zanimljivih i napetijih poglavlja u povijesti Crkve. I često je - prava drama. Već više od tisuću godina. Sastavni dio te priče su i krvava, najkrvavija poglavlja s tisućama žrtava. Mučenici. Vremena procvata u 16. i 17. stoljeću nakon kineske misije koju je inicirao jezuit Matteo Ricci (1552.-1610.) i vremena strašnih progona, i to ne samo za vrijeme vladavine Mao Ce Tunga (1893.-1976). 

Već 60-ak godina u Kini postoji „Patriotsko udruženje" odano režimu, koje Rim nije priznao, te crkva u podzemlju - koja je odana Rimu. Ali stanje nije samo crno-bijelo. Ima tu i puno sivih tonova.

Tijekom već nekoliko pontifikata Vatikan je tu i tamo znao priznati i nekog režimu odanog biskupa. Zauzvrat bi pojedini biskupi koje je postavio režim, demonstrirali odanost Rimu. Pa ipak: pritisak na kršćane iz kineskog podzemlja i progon od strane države nisu prestali. U zemlji koja je kao strogi režim usavršila svoj nadzor na svim mogućim kanalima.k

Pritom je jasno: među 1,3 milijarde Kineza ima samo nekoliko milijuna katolika, ali očito i nekoliko desetaka milijuna kršćana. Tko je putovao u Kinu i tamo posjetio kršćansko bogoslužje, uglavnom je impresioniran vitalnošću zajednice. Pored gladi za materijalnim blagostanjem po zapadnom uzoru, ovdje se često priča i o procvatu potrage za smislom (u tom kontekstu valja spomenuti da su pod pritiskom podjednako svi „ponuđači" religije, a ne samo Katolička crkva).

Otpor tvrdokornih komunista

Već nekoliko godina rimski izaslanici pregovaraju s kineskim partnerima - povremeno je to bio i broj 2 u Vatikanu, državni tajnik Svete stolice kardinal Pietro Parolin. I sad „privremeni" sporazum. Nešto upada u oči: Parolin je u subotu spomenuo doduše najprije pastoralne brige Vatikana oko vjernika u Kini. Ali onda je spomenuo i potporu „horizontu mira u vremenu u kojemu doživljavamo brojne napetosti na međunarodnoj razini". Svijet u vremenima ograđivanja, populizma, propasti multilateralizma - u toj situaciji Sveta stolica traži povezivanje umjesto jaza. I dalje će pregovarati. Nakon provizornog, jednoga bi dana trebao slijediti i konkretni, dalekosežni sporazum.

Ovaj savez je povijesni korak. I rizik. Ne psuju samo tvrdokorni antikomunisti iz SAD-a (koji već duže vrijeme argumentiraju protiv približavanja Katoličke crkve vodstvu u Pekingu). I hongkonški kardinal Zen, star 86 godina, jedan fini gospodin, govori o „nevjerojatnoj izdaji", „rasprodaji" Crkve u Kini.

A to pokazuje da se Vatikan usudio napraviti potez koji budi visoka očekivanja - i koji ga obvezuje. U vremenima podizanja ograda i konfrontacije, Vatikan karte stavlja na dijalog. A to nije baš najgore rješenje.

Piše: Christoph Strack/DW
27.09.2018. 08:01:00
http://metro-portal.hr/povijesni-i-sporni-sporazum/114566/