Metro-portal.hr

objavljeno 24.01.2011. 14:21:45
AFERA SPICE

Potvrđena optužnica protiv Polančeca

Optužno vijeće u cijelosti je potvrdilo USKOK-ovu optužnicu kojom se bivši potpredsjednik vlade i ostali optuženi terete da su Podravku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna

Fotografija vijesti

Predsjednik optužnog vijeća Ivan Turudić izjavio je da je sud prihvativši optužnicu odbio i sve prigovore branitelja i okrivljenika koji su se ticali nezakonitosti u prikupljanju dokaza, prenosi Hina.  "Optužno vijeće je zauzelo suprotan stav i mišljenja je da je optužnica u potpunosti sastavljena u skladu sa zakonom", kazao je Turudić.

Obrana je, među ostalim, tražila da se iz spisa, s više od 40 tisuća stranica, kao nezakonito izbaci knjigovodstveno-financijsko vještačenje na kojemu je temeljena optužnica. Odvjetnici su tvrdili i da je USKOK povrijedio prava optuženika jer njihova obrana nije mogla prisustvovati ispitivanju svjedoka. Smatraju i da USKOK prije uključenja Polančeca u ovaj slučaj nije trebao biti nadležan za istraživanje navodnih nezakonitosti u Podravci.

No, suprotno mišljenju obrane optužno je vijeće zauzelo stav da tijekom istrage nije bilo nezakonitosti već da se svi prigovori obrane mogu shvatiti tek kao nedorečenost Zakona o kaznenom postupku.

Osim Polančeca USKOK za 400 milijuna teške nezakonitosti na štetu Podravke tereti bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića. Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela optuženi se terete za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

24.01.2011. 14:21:45
http://metro-portal.hr/potvrdjena-optuznica-protiv-polanceca/54447/