Metro-portal.hr

objavljeno 15.01.2010. 15:09:11
IEA:

Potrošnja nafte u svijetu u 2010. bit će na najvišoj razini od 2007.

Prognoza Međunarodne agencije za energetiku kaže kako će globalna potražnja za naftom u 2010. porasti za 1,4 milijuna barela dnevno

(Arhiva)

Globalna potražnja za naftom ove će godine dosegnuti najvišu razinu od 2007., pri čemu će rastuću potražnju predvoditi brži rast u azijskim gospodarstvima u razvoju, objavila je u petak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Ta agencija sa sjedištem u Parizu u siječanjskom izvješću tako prognozira da će globalna potražnja za naftom u 2010. porasti za 1,4 milijuna barela dnevno. Time je prosinačku prognozu blago revidirala naviše, za 10.000 barela dnevno.

Globalna dnevna potražnja za naftom bit će u visini 86,3 milijuna barela, odnosno za 1,7 posto viša nego u 2009. ali i dalje niža od 86,5 milijuna barela koliko je iznosila u 2007. Potrošnja nafte bilježi pad u posljednje dvije godine, navodi se dalje u mjesečnom izvješću IEA o naftnim tržištima.

"Oporavak naftne potražnje u zemljama OECD-a vjerojatno će ostati slabašan", upozorava pritom IEA."Rast potražnje za naftom u 2010. u potpunosti će proizići iz zemalja koje nisu članice OECD-a".

David Fyfe, čelnik odjela naftne industrije i tržišta pri IEA, ustvrdio je kako hladna zima koja je pogodila mnoge zemlje članice Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) neće imati značajnijeg utjecala na naftnu potražnju.

Cijene sirove nafte na svjetskim tržištima početkom siječnja dosegnule su najviše razine u posljednjih 15 mjeseci od 84 dolara, u okolnostima vala hladnoće koji je zahvatio mnoge zemlje na sjevernoj zemljinoj polutci i potaknuo očekivanja rasta potražnje za naftom.

"Val hladnoće koji je sjevernu hemisferu pogodio u posljednjih nekoliko tjedana naveo je mnoge tržišne promatrače da prognoziraju nagli skok potražnje za naftom, poduprt većim potrebama u proizvodnji električne energije i ogrjeva, te smanjenje zaliha destilata u OECD-u", kaže se dalje u izvješću IEA.

"Takve su ocjene ipak zanemarile činjenicu da se ionako već relativno malen udio nafte koji se u OECD-u koristi za proizvodnju ogrjeva i električne energije dodatno smanjuje".

Fyfe za 2011. prognozira povećanje potražnje za daljnjih jedan milijun barela dnevno, čime bi globalna naftna potražnja premašila rekordnu razinu u 2007. , dosegnutu prije nego što je gospodarska kriza srezala potrošnju.

"U 2011. očekujemo rast potražnje za daljnjih oko jedan milijun barela dnevno, no to ovisi o gospodarskom oporavku", kazao je. (

15.01.2010. 15:09:11
http://metro-portal.hr/potrosnja-nafte-u-svijetu-u-2010-bit-ce-na-najvisoj-razini-od-2007/30751/