Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2012. 19:25:00
MONSTRUM

Potresna svjedočenja preživjelih s otoka Utoye

Jedna od djevojaka koja je preživjela neviđeni ubilački pohod norveškog monstruma Breivika rekla je kako je on ispuštao borbene krikove dok je ubijao žrtve

Fotografija vijesti

Tijekom svog ubilačkog pohoda na otoku Utoyi prilikom koje je život izgubilo 77 ljudi, Anders Behring Breivik ispuštao je borbene krikove, rekla je u svom potresnom svjedočenju jedna od preživjelih djevojaka, prenosi Hina.

U središtu procesa je duševno zdravlje Breivika i tijekom procesa će biti odlučeno odlazi li u zatvor ili psihijatrijsku ustanovu, pa su svjedočenja preživjelih odlučna za utvrđivanje njegova ponašanja tijekom napada.

Prema prvoj procjeni proglašen psihotičnim, taj 33-godišnji ekstremist želi da ga kazneno proglase odgovornim kako dijagnoza ne bi obezvrijedila njegovu idologiju.

Dvadesetog dana procesa, Ingvild Leren Stensrud je objasnila da su ju u bedro i rame pogodili meci dok se nalazila u kavani na Utoeyi, te da je pala i pretvarala se da je mrtva, a na nju su pala tijela njenih kolega.

Kada su se pucnjevi udaljili i dalje je ostala ležati pod jednim tijelom i nazvala je svoju obitelj s mobitela jedne žrtve, ali se nije javila kad je isti mobitel zazvonio, a na ekranu je pisalo "mama".

Ljetni kamp za mlade na otočiću Utoeyi Breivik je nazvao kolijevkom islama i multikulturalizma u Norveškoj. Ondje je ubio 69 osoba, a ranije u Oslu u bombaškom napadu na zgradu vlade, osam.

16.05.2012. 19:25:00
http://metro-portal.hr/potresna-svjedocenja-prezivjelih-s-otoka-utoye/71056/