Metro-portal.hr

objavljeno 06.09.2010. 22:23:17
IVO JOSIPOVIĆ

Potrebna je saborska deklaracija za rješenje referenduma

Predsjednik je izjavio kako je s obzirom na pitanje referenduma o izmjenama ZOR-a potreban nastavak dijaloga vlade i sindikata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)

"Moja je teza da je potreban nastavak dijaloga između vlade i sindikata. Rezultat toga treba biti saborska deklaracija ili izjava koja bi jasno govorila o tome da sada nije potrebno ući u referendum, ali i da će se poštovati volja naroda i da će se, ako se pitanje promjene statusa trajanja kolektivnih ugovora ponovno stavi na dnevni red, provesti referendum", rekao je Josipović u razgovoru za Novu tv komentirajući današnju sjednicu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav nakon što je vlada iz saborske procedure povukla izmjene ZOR-a.

Važno je poštovati volju građana, a oni su nedvojbeno poručili da ne žele promjene odredaba o kolektivnim ugovorima, rekao je. "Sada je najvažnije iz te trakavice izaći i kreativnost upotrijebiti negdje drugdje, a ne na traženje fiškalija ovih ili onih, vezano za održavnje ili neodržavanje referenduma", rekao je, dodajući da je i on kao predsjednik spreman zauzeti se za to.

Nužno je da ta tema referenduma, koja je predugo okupirala medijski prostor i kreativne snage u politici, završi i da se prestane s odugovlačenjem, upozorio je i pozvao sve na političkoj sceni da pokažu mudrost jer "Hrvatska više nema vremena za reforme".

"Stanje u gospodarstvu je izuzetno nepovoljno. Nivo plaća i mirovina može se zadržati samo razvojem gospodarske aktivnosti, a mi imamo suprotne trendove, znatni pad investicija inozemnih i domaćih, BDP će opet pasti", upozorio je predsjednik Josipović naglašavajući da će stanje biti znatno teže ako se ne provedu obećane reforme, a njih, upozorio je, još nema.

Reforme se mogu provesti samo u uvjetima ukupne društvene i političke stabilnosti, istaknuo je predsjednik i pozvao sve koji imaju kreativne mogućnosti da pridonesu izlasku iz krize. Hrvatska mora učiniti sve da mjerama reforme privuče kapital, rekao je.

Neke od mjera o kojima treba razmisliti, dodao je, jesu neoporezivost reinvestirane dobiti, stimiliranje nižih kamatnih stopa za investicije i porezno rasterećenje procesa rada, a da se pritom potrebni fiskalni prihodi pronađu negdje drugdje, primjerice kroz porez na imovinu ili na kapitalnu dobit. (hina/metro-portal)


06.09.2010. 22:23:17
http://metro-portal.hr/potrebna-je-saborska-deklaracija-kako-bi-se-rijesilo-pitanje-referenduma/47448/