Metro-portal.hr

objavljeno 08.04.2010. 09:15:47
TRAGEDIJA

Potraga za preživjelima u rudniku nemoguća zbog metana

Radnici planiraju izbušiti još jednu rupu, kako bi spustili kameru u komoru za spašavanje, da vide ima li koga unutra

(Getty Images)

Visoka razina opasnog plina metana onemogućuje spasilačkim ekipama ulazak u rudnik Upper Big Branch, kod Montcoala u američkoj saveznoj državi Zapadna Virginija, kako bi tragali za preživjelima iz eksplozije u kojoj je poginulo 25 rudara, objavila je u srijedu savezna uprava za sigurnost rudnika

Ekipe su izbušile pet rupa radi oslobađanje plina, ali je u srijedu kasno poslijepodne razina još bila previsoka da bi spasitelji sigurno ušli u rudnik i nastavili potragu za četvoricom rudara, koji se od eksplozije u ponedjeljak vode kao nestali.

Nakon bušenja prve rupe, radnici su 15 minuta udarali po cijevima, ali iz rudničke jame nije bilo odgovora.

Američke TV mreže koje izvješćuju o najtežoj rudarskoj nesreći u SAD-u od 1984., navode kako postoji nada da su se oni sklonili u jednu od četiri komore za spašavanje koje su bile u blizini mjesta eksplozije. U tim je komorama spremljena hrana i voda, te kisik za 96 sati, a svaka može primiti 35 osoba.

Radnici planiraju izbušiti još jednu rupu, kako bi spustili kameru u komoru za spašavanje, da vide ima li koga unutra, rekao je na brifingu u srijedu Kevin Stricklin iz savezne Uprave za sigurnost rudnika.

Tvrtka Massey, vlasnik rudnika, više je puta novčano kažnjena zbog slabe ventilacija metana i gomilanja eksplozivne ugljene prašine u rudniku Upper Big Branch.

Samo tijekom prošle godine, inspektori zaštite na radu Masseyu izrekli su više od milijun dolara kazni, no tvrtka se žalila na većinu njih i platila samo 16 posto. (hina/metro-portal)

08.04.2010. 09:15:47
http://metro-portal.hr/potraga-za-prezivjelima-u-rudniku-nemoguca-zbog-metana/37375/