Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2015. 09:35:00
VIASAT

Potpuna priča o Koloseju

Opsežna i privlačna povijest jedne od najstarijih i najsvetijih građevina u svijetu u dvije će epizode otkriti sve tajne ovog čudesnog mjesta

Kako se obnavljao Kolosej
Kako se obnavljao Kolosej (Viasat History)

Dvije tisuće godina ljudske drame ostavile su trag na Koloseju, ali jedan od najčuvenijih spomenika na svijetu danas dobiva povijesnu preobrazbu zahvaljujući jedinstvenom javno-privatnom partnerstvu. Dok se uklanjaju slojevi prašine i restauratori provode ključne popravke, otkrivaju se zanimljive nove pojedinosti, a kontroverzni projekt obnove vraća najvećoj rimskoj areni njezinu drevnu slavu. Analitički intervjui istražuju znanost i projektiranje u izgradnji Koloseja, kao i kontroverzne planove o njegovoj upotrebi za buduće događaje.

Ova fascinantna dokumentarna miniserija prati jedinstvenu, trogodišnju, arheološku renovaciju 2000. godina staroga Koloseja u Rimu, vrijednu 25 milijuna eura. Dokumentarac je sniman na originalnoj lokaciji te uključuje zračne snimke dronovima koje će gledateljima pokazati nevjerojatan i rijedak pogled iza kulisa.

Kolosej je već godinama u ruševnom stanju. Veliki komadi zidova i stijena pali su s amfiteatra te stanovnici Rima dugo vode rasprave o utjecaju prometa i zagađenja na starovjekovnu građevinu. U ovom dokumentarcu znanstvenici i arheolozi objasnit će nam kako je građevina toliko dugo potrajala, što se u njoj odvijalo te što najviše oštećuje jednu od legendarnih svjetskih građevina.

U prvoj fazi ovoga golemog projekta izgradit će se četiri kata skela na svodove Koloseja na 915 dana, dvije i pol godine, dok se fasada i ulaz u građevinu ponovno grade. Koristeći najbolje HD kamere, naš tim prati najbolje stručnjake iz svih dijelova svijeta dok rade na renovaciji i očuvanju za buduće generacije, istražuju skrivene ćelije i grobnice koje kriju tajne Koloseja skrivene tisućama godina.

Čak i ako ste posjetili Kosolej, nemojte propustiti ovu jedinstvenu priliku da naučite više o ovoj inspirativnoj konstrukciji iz drugoga kuta, ekskluzivno na kanalu Viasat History od 28. travnja do 5. svibnja, utorkom u 21.00.

28.04.2015. 09:35:00
http://metro-portal.hr/potpuna-prica-o-koloseju/91433/