Metro-portal.hr

objavljeno 09.08.2010. 15:21:00
HUMANITARNA KRIZA

Potop u Indiji i Pakistanu

UN krizu uspoređuje s onom što ju je prouzročio potres 2005., koji je pogodio pakistanski dio Kašmira ili s tsunamijem iz 2004. kojim je bilo pogođeno 13,8 milijuna ljudi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Nekoliko je pakistanskih regija u ponedjeljak u potpunosti odsječeno od svijeta nakon najtežih poplava u povijesti zemlje, a njima je, prema izvješću UN-a, izravno pogođeno 15 milijuna osoba, javljaju svjetske agencije.

UN krizu uspoređuje s onom što ju je prouzročio potres 2005., koji je pogodio pakistanski dio Kašmira ili s tsunamijem iz 2004. kojim je bilo pogođeno 13,8 milijuna ljudi. Cijelo područje doline Svat u kojoj su pakistanske vlasti vodile borbe s talibanima, izolirano je, a slično je i u dijelu Pandžaba te u središnjoj pokrajini Sindh. Predsjednik Asif Ali Zardari, kojega su kritizirali jer u trenucima krize nije bio u zemlji nego na turneji po Europi, u ponedjeljak će stići u Pakistan. UN je izvijestio da je najteže pogođena pokrajina Hiber Pahtunhva, te da se ta svjetska organizacija angažirala na slanju humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

Broj žrtava poplava koje su pogodile himalajsku regiju Ladakh u ponedjeljak se popeo na 150, a vlasti strahuju da bi mogao biti i veći s obzirom na to da se više stotina ljudi smatra nestalima. Poplave su opustošile glavni grad Ladakha, Leh i okolna sela, onemogućile prometovanje cestama, mostovima te pokidale električne vodove. Ladakh je planinska regija u kojoj živi većinsko budističko stanovništvo, smješteno na jugoistoku indijskog Kašmira koje privlači brojne turiste. Oko stotinu turista blokiranih u dolini Zanskar evakuirano je vojnim helikopterom. "Do sada raspolažemo podatkom o 150 poginulih i oko 400 ranjenih", rekao je novinarima policajac iz Leha. Na pomoći građanima angažirano je nekoliko tisuća vojnika, policajaca i medicinskog osoblja. (hina/metro-portal)

09.08.2010. 15:21:00
http://metro-portal.hr/potop-u-indiji-i-pakistanu/45869/