Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2010. 18:57:42
NEMA PRAVA

Potomak Ivana Groznog izgubio proces kojim traži povrat Kremlja

Ruski arbitražni sud odbio je zahtjev ruskog poslovnog čovjeka Valerija Kubareva koji tvrdi da je potomak cara Ivana Groznog

Kremlj
Kremlj (Wikipedia)

"Tužitelj nije dokazao svoja prava nasljeđivanja", rekao je predsjednik suda, prenosi ruska agencija Interfax. Kubarev, znanstvenik specijaliziran za svemirsku tehnologiju, prebacio se 1990-ih u bankarstvo i tvrdi da je nasljednik dinastije Rjurik, kojoj je pripadao Ivan Grozni. On je protiv ruske države pokrenuo proces kako bi organizirao sastanak potomaka u kremaljskoj palači.

Rjurik je vladao Kijevskom Rusijom od IX. stoljeća, a njegov potomak Ivan Grozni je 1547. prozvan "Carem svih Rusija", ali njegova se dinastija ugasila smrću njegova sina Fjodora I. potkraj XVI. stoljeća.

Kubarev je rekao da je očekivao takvu presudu i da će se obratiti Vrhovnom sudu i zatim Europskom sudu za ljudska prava. Da je dobio proces, Kubarev je namjeravao poboljšati pristup Kremlju koji je djelomice zatvoren za javnost, osim nekih crkava i palača koje su pretvorene u muzeje za koje se plaća ulaz. "Željeli smo da Kremlj bude dostupan javnosti i potomcima onih koji su ga stvorili", istaknuo je. (hina/metro-portal)

06.12.2010. 18:57:42
http://metro-portal.hr/potomak-ivana-groznog-izgubio-proces-kojim-trazi-povrat-kremlja/52293/