Metro-portal.hr

objavljeno 11.11.2009. 00:14:48
kontrola u menzama

Posuđivanje X-ice postaje kazneno djelo

U nedostatku boljih rješenja, država je zaključila da se prioritetno treba obračunati sa studentima prijestupnicima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cap)

Kriza je, teško se živi, a svaka kuna može spasiti državni proračun. Kako korupcija i siva ekonomija u zemlji ne predstavljaju dovoljno velik problem da bi ih država ozbiljno shvatila, vrijeme i resursi troše se na sastavljanje crnih lista studenata koji posuđuju svoju X-icu.

Studentska iskaznica koja omogućuje kompletan obrok u menzi po cijeni između šest i deset kuna, dragocjeno je vlasništvo svakog studenta koje se nerijetko dijeli s prijateljima i poznanicima.

Uprava Studentskog centra odlučila je stati na kraj "prijestupnicima" koji su svoju X-icu nesebično dijelili te se u menzama odnedavno nalaze zaštitari koji detaljno provjeravaju karticu i vlasnika, a po potrebi sastavljaju crne liste za koje još nitko ne zna čemu točno služe.

Sankcije nisu određene

Uživanje u hrani na temelju tuđe iskaznice proglašeno je, naime, kaznenim djelom te zaposlenici Bilić Erić securytija koji provjeravaju studente marljivo zapisuju sve nepravilnosti. Međutim, ni sam ravnatelj SC-a, Niko Vidović, nema informacije o potencijalnoj kazni za "varalice".

"Kaznu još nismo odredili, zasad tek prikupljamo imena tih studenata. X-ica je neprenosiva, ona je dokument kao i indeks i osobna iskaznica. Tako želimo spriječiti troškove državi", izjavio je Vidović za Večernji.

Kontrole studenata počele su u petak, a dosad je prikupljeno oko 500 imena.

Sami studenti nezadovoljni su novim tretmanom i u nevjerici gledaju zaštitare na blagajnama menzi. Iako se svi slažu da se ilegalne prodaje X-ica moraju sankcionirati, samo posuđivanje smatraju bezazlenim.

Studenti nezadovoljni

"Opet štede na nama i opet smo im mi krivi. Kakve veze ima ako na iskaznici piše Iva, a jede Marko? To je isti trošak. Uostalom, i Marko može ostati bez kune na iskaznici pa zamoliti kolegu da nešto pojede na njegovoj iskaznici", požalili su se studenti novinarima Večernjaka.

Studenti se pitaju nema li u državi većih prijestupnika, a zanima ih i koliko država troši na zaštitarsko poduzeće čiji djelatnici provjeravaju identitet studenata. S druge strane uprava SC-a nema podatke o tome koliki su troškovi i potencijalne uštede od nove metode provjere. Glavno da se nešto radi...

11.11.2009. 00:14:48
http://metro-portal.hr/posudjivanje-x-ice-postaje-kazneno-djelo/26167/