Metro-portal.hr

objavljeno 22.06.2011. 20:34:00
SOLARIJ VS SUNCE

Postoji li zdravo sunčanje?

Tijelo Suncu ne bismo smjeli izlagati više od 50 puta godišnje, a od kreme je važnija dobra priprema kože

Plaža
Plaža (Free Digital Photos)

Sunce je u antičko doba bilo poznato kao prirodan lijek. Sa Suncem kao izvorom zdravlja u novije vrijeme su se najviše bavili danski liječnik Niels Ryberg Finsen, koji je 1903. dobio Nobela za liječenje svjetlosnim zrakama i Auguste Rollier, koji je karijeru posvetio terapiji suncem. Osnovao je ukupno 36 klinika u kojima je pomagao oboljelima od tuberkuloze, rahitisa i anemije.

Iz alternativne medicine poznato je tzv. gledanje u Sunce (sungazing) koje navodno ima pozitivne učinke na psihu i fizičko zdravlje čovjeka. Metodu zastupa Hira Ratan Manek, a sastoji se od gledanja u zalazeće ili izlazeće Sunce u trajanju od nekoliko sekundi na početku pa do maksimalnih 45 minuta. Više o sungazingu saznajte od samog Hire Ratan Maneka.

 Dobre strane i problemi

Dokazano je da Sunce podiže raspoloženje, potiče krvotok i metabolizam te nas čini ukupno aktivnijima i pozitivnijima. Helioterapija, na primjer, koristi pozitivan utjecaj Sunca na kožu te se primjenjuje kod poremećaja imuniteta i kožnih bolesti poput atopijskog dermatitisa. No je li sunčanje kakvo danas prakticiramo pretežno u ljetnim mjesecima doista zdravo?

Dio problema sa sunčanjem je što moderan čovjek većinu vremena provodi u zatvorenim prostorijama nakon čega slijedi godišnji odmor, odnosno šok za kožu od nekoliko dana ili tjedana. U želji da „upijemo" što više svjetlosti, tijelo previše i u svakom slučaju prenaglo izlažemo Suncu. Kako bi se koža pripremila za zračenje, dermatolozi savjetuju da se na Sunce počnemo privikavati postupno - najmanje tri tjedna prije odlaska na more pokušajte više vremena provoditi na otvorenom u ljetnoj odjeći.

Solarij kao alternativa?

Solariji su i dalje vrlo atraktivni unatoč brojnim upozorenjima o njihovoj štetnosti. Većina solarija koristi isključivo UVA zrake jer UVB zrake uzrokuju neželjene opekline. To ujedno znači da je za postizanje tamnjenja kože potrebna veća količina UVA zraka koje pak dublje prodiru u kožu od UVB zraka. Koža na taj način postaje tamnija ali zapravo nije spremna za prirodno Sunce. Odlazak u solarij isplati se isključivo iz estetskih razloga. U solarijima koji koriste obje zrake, veća je vjerojatnost od opeklina kao i rizik od raka kože.

Univerzalno pravilo - maksimalno 50 sunčanja godišnje

Kožu ne bismo smjeli izlagati Suncu (bilo prirodnom, bilo onom u solariju) više od 50 puta na godinu. Svako sunčanje može dovesti do promjena na koži pa se odmah obratite liječniku ukoliko ustanovite bilo kakve probleme. Izbjegavajte sunčanje između 11 i 15 sati. Najbolju zaštitu pruža odjeća te kreme za sunčanje s visokim faktorima - pazite da štite i od UVA i od UVB zraka.

22.06.2011. 20:34:00
http://metro-portal.hr/postoji-li-zdravo-suncanje/60461/