Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2022. 15:01:00
PROBLEMI?

Postoji li ovisnost o društvenim mrežama?

Mnogi od nas dan započinju i završavaju listajući Instagram, Twitter, Facebook i/ili TikTok

Imate li problem?
Imate li problem? (Arhiva)

Nova studija identificirala je neka od ponašanja koja mogu predstavljati "ovisnost o TikToku". Analiza stručnjaka sa Sveučilišta Trinidad i Tobago analizirala je podatke od 354 studenta (173 su koristila TikTok, 313 ih je koristilo Facebook) i otkrila da TikTok može potaknuti kompulzivno ponašanje i ovisnost o aplikaciji.

Korisnici obje platforme bili su zamoljeni da popune upitnik koji procjenjuje šest kriterija. Jedan od njih uključivao je mogućnost opsesivnih misli o TikToku ili Facebooku i osjećaja sve veće želje za korištenjem platforme.

Sudionici su također upitani koriste li društvene medije kako bi zaboravili na osobne probleme i jesu li pokušali skratiti vrijeme provedeno na spomenutim platformama i nisu uspjeli. Dodatno, upitani su postaju li nemirni kada ne mogu koristiti platforme i utječe li im korištenje platformi negativno na školu ili posao.

Oni koji su postigli najviše bodova u svim kategorijama intenzivnije su koristili TikTok. Dok je utvrđeno da većina ljudi (68.2 posto) nema rizik od ovisnosti o TikToku, 25.4 posto je bilo pod niskim rizikom, a 6.4 posto u riziku.

Iako su društveni mediji idealan način za održavanje kontakta s obitelji i prijateljima, a pokazali su se posebno korisnima tijekom pandemije, stručnjaci su izrazili zabrinutost o negativnim utjecajima na mentalno zdravlje ljudi, kaže The Independent.

Korisno je razmisliti o svom odnosu s društvenim medijima i napraviti analizu o tome kako se osjećate. "Ako se osjećate uznemireno ili osjećate potrebu da nastavite provjeravati svoje profile, to bi mogao biti znak da provodite previše vremena na mreži", kaže Nuno Albuquerque, vodeći savjetnik za liječenje ovisnosti o društvenim mrežama.

19.05.2022. 15:01:00
http://metro-portal.hr/postoji-li-ovisnost-o-drustvenim-mrezama/137839/