Metro-portal.hr

objavljeno 28.11.2015. 20:01:00
PITAMO VAS

Postoje četiri tipa veza, koja je vaša?

Tijekom istraživanja utvrđena su četiri obrasca predanosti u vezi: dramatičnost, partnerska fokusiranost, društvena uključenost i sklonost konfliktu

Spadate li u sretne parove?
Spadate li u sretne parove? (Arhiva)

Veze su nježna i osjetljiva biljka na koju treba paziti i njegovati je, pa ne čudi da su tako važnu stvar počeli proučavati znanstvenici s namjerom da pronađu način predviđanja roka trajanja veze.

Kao glavni faktor uzeli su predanost u vezi i nakon istraživanja su došli do zaključka da postoje četiri obrasca predanosti: dramatičnost, partnerska fokusiranost, društvena uključenost i sklonost konfliktu.

Tako postoje konfliktni parovi (12 posto ispitanika) - ova veza bazirana je na sukobima, puna je padova i nema velikih promjena poput dramatičnih parova, sve je usmjereno na konflikte. 

Tu su zatim društveno uključeni parovi (19 posto ispitanika) - u moderno doba ovakvi su parovi pod snažnim utjecajem društvenih mreža, pa i dinamika njihove veze umnogome ovisi o zbivanjima na internetu. 

Partnerski fokusirani parovi (30 posto ispitanika) - veza koju bimo opisali normalnom, jer u ovakvim odnosima oba partnera vrednuju drugoga više od svega, a ono što ovakvoj vezi može doći glave je premalo vremena provedenog zajedno. 

Na kraju, tu su dramatični parovi (34 posto ispitanika) - to je ono što zovemo turbulentnom vezom jer je puna uspona i padova, a za razliku od ostalih tipova, u ovoj vezi partneri provode najmanje vrremena zajedno.

Parovi koji pripadaju partnerski fokusiranom obrascu ponašanja pokazali su se najstabilnijim i najizglednijim parovima i njihova će veza najčešće završiti brakom, dok dramatični parovi imaju najviše šanse za prekid.

28.11.2015. 20:01:00
http://metro-portal.hr/postoje-cetiri-tipa-veza-koja-je-vasa/95241/