Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2010. 21:05:00
CLINTON:

Postignut dogovor o sankcijama Iranu

Zapadni dužnosnici su izrazili bojazan da bi sporazum Brazila, Turske i Irana mogao poremetiti dugotrajne pregovore o četvrtom krugu sankcija UN-a Iranu

Iran nuklearni program sankcije SAD Hillary Clinton Vijeće sigurnosti
Iran nuklearni program sankcije SAD Hillary Clinton Vijeće sigurnosti (Getty Images)
SAD je postigao dogovor s ostale četiri stalne članice Vijeća sigurnosti UN o sankcijama protiv Irana, izjavila je u utorak američka državna tajnica Hillary Clinton.

Clinton je kazala da će nacrt rezolucije o sankcijama, s kojim su se nakon dugog opiranja suglasile i Rusija i Kina, danas biti biti predstavljen Vijeću sigurnosti UN. Najava o predstavljanju nacrta rezolucije, dana na saslušanju pred Odborom za vanjsku politiku Senata, dolazi samo dan nakon što su Turska, Brazil i Iran objavili postizanje sporazuma o zamjeni oko 1,200 kg iranskog niskoobogaćenog urana (3,5 posto) u inozemstvu, za 120 kg urana obogaćenog na 20 posto i prerađenog u gorive šipke, za uporabu u medicinsko-istraživačkom reaktoru u Teheranu.

Zapadni dužnosnici su izrazili bojazan da bi sporazum Brazila, Turske i Irana mogao poremetiti dugotrajne pregovore o četvrtom krugu sankcija UN-a Iranu. Sankcije su uvedene zbog odbijanja Teherana da prekine program obogaćivanja urana i dopusti inspektorima IAEA-a pristup svojim nuklearnim postrojenjima i razgovore s njegovim nuklearnim znanstvenicima.

Sporazum Brazila, Turske i Irana gotovo je istovjetan ponudi SAD, Rusije i Francuske za zamjenu iranskog nuklearnog goriva posredstvom IAEA iz listopada 2009., koju je Teheran odbio. U listopadu 2009. 1,200 kg činilo je oko 75 posto iranskih zaliha niskoobogaćenog urana, dok sada to čini samo oko 52 posto zaliha jer je Iran nastavio s obogaćivanjem, piše u utorak američki tisak, pozivajući se na procjene zapadnih stručnjaka. Ako se sporazum realizira i Iran pohrani dogovorenu količinu urana u Turskoj, s preostalim zalihama može proizvesti jednu atomsku bombu ako se na to odluči, što izaziva zabrinutost SAD, Rusije i drugih zemalja, navodi američki tisak.

Hillary Clinton je kazala da je sporazum o novim sankcijama "najuvjerljiviji odgovor na napore poduzete u Teheranu tijekom posljednjih nekoliko dana".

Clinton je turske i brazilske pregovore nazvala "iskrenim naporima", ali je kazala kako će SAD i druge stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i dalje "prikupljati potporu međunarodne zajednice za rješenje sa snažnim sankcijama". The New York Times piše u utorak da su dužnosnici Bijele kuće "jasno gnjevni" na čelnike Brazila i Turske koje je predsjednik Barack Obama, na nuklearnom summitu u Washingtonu i u pismima krajem travnja, upozorio da ne pružaju Teheranu odstupnicu za izbjegavanja sankcija UN-a.

Sporazum Brazila, Turske i Irana gotovo je istovjetan ponudi SAD, Rusije i Francuske za zamjenu iranskog nuklearnog goriva posredstvom IAEA iz listopada 2009., koju je Teheran odbio.

The Wall Street Journal u uredničkom komentaru u utorak ocjenjuje da je sporazum Brazila, Turske i Irana "fijasko" za Obamu, s kojim je 16 mjeseci njegove diplomacije prema Iranu učinjeno nevažnim.

"Sporazum je politički uspjeh za Teheran i mogući smrtni udarac za mlitave napore Zapada da zaustavi Iran od pribave atomske bombe", ističe WSJ. Američka objava dogovora o sankcijama, uslijedila je nakon što je Kina, ranije u utorak, poduprla novi sporazum o zamjeni iranskog nuklearnog goriva. Peking je dugo inzistirao da je međunarodni spor o iranskim nuklearnim ambicijama najbolje riješiti kroz diplomaciju, a ne sankcijama ili silom.

"Nadamo se da će to pomoći u promicanju mirnoga rješavanja iranskog nuklearnog pitanja putem dijaloga i pregovora. Vjerujemo da su dijalog i pregovori najbolji pristup rješavanju iranskog nuklearnog pitanja", izjavio je u utorak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu na redovitoj tiskovnoj konferenciji u Pekingu. (hina/metro-portal)

18.05.2010. 21:05:00
http://metro-portal.hr/postignut-dogovor-o-sankcijama-iranu/40341/