Metro-portal.hr

objavljeno 21.02.2012. 12:50:00
PRIZNANJE

Posthumno odlikovan kavalir s Titanica

Za vrijeme brodoloma Titanica 36-godišnji Rene Jacques Levy prepustio je svoje mjesto u čamcu za spašavanje jednoj od putnica na brodu, ostavši na njegovoj palubi

Fotografija vijesti

Povodom stogodišnjice jedne od najvećih pomorskih tragedija u povijesti jedan će francuski kemičar i putnik s Titanica koji je prepustio mjesto na čamcu za spašavanje jednoj putnici biti poshumno odlikovan za taj čin, prenosi Hina.

Za vrijeme brodoloma Titanica 36-godišnji Rene Jacques Levy prepustio je svoje mjesto u čamcu za spašavanje jednoj od putnica na brodu, ostavši na njegovoj palubi, piše u ponedjeljak u priopćenju britanske znanstvene udruge Royal Society of Chemistry, koja će ga odlikovati.

Odlikovanje će primiti netko od Levyjevih potomaka, a bit će mu uručeno u travnju.

Zahvaljujući arhivskim zapisima doznalo se za sudbinu mladoga kemičara Levyja, rođenog u Nancyju 1875., koji je u Kanadu emigrirao 1903. zajedno sa suprugom i troje djece. U Europu se vratio 1912. kako bi prisustvovao jednome pogrebu, nakon čega se ukrcao u Titanic da bi se vratio obitelji.

"U povodu obilježavanja stogodišnjice potonuća Titanica, smatrali smo da bi bilo prikladno na ovaj način pozdraviti odvažnost jednoga od naših kolega", rekao je predsjednik Royal Society of Chemistry David Phillips.

Slavni putnički brod Titanik potonuo je nakon sudara sa santom leda na sjevernom Atlantiku 15. travnja 1912., na svom prvom putovanju. U nesreći je poginulo 1517 putnika i članova posade.

21.02.2012. 12:50:00
http://metro-portal.hr/posthumno-odlikovan-kavalir-s-titanica/68440/