Metro-portal.hr

objavljeno 01.05.2023. 16:01:00
STVARNO?

Postaje li Sevilla prevruća za turiste?

Sevilla je uvučena u ono što se ponekad naziva "Iberijska peć" zbog vrućeg zraka koji dolazi iz Sjeverne Afrike

Nezgodno...
Nezgodno... (Arhiva)

Sevilla je predivna, ali izgleda da polako počinje biti previše topla, štoviše, toliko topla da bi je turisti mogli zaobilaziti u širokom luku.

Naime, do kasnog poslijepodneva, neugodno je boraviti vani u Sevilli jer se temperature u Andaluziji ovog tjedna penju prema gotovo 40°C. Ljeti je ovakva vrućina normalna, ali u ovo doba baš i nije.

Tkanine za sjene postavljene su iznad važnih trgovačkih ulica, velikih parkova i vrtova, a vlada čak planira izgraditi razrađeni sustav podvodnih kanala kako bi rashladila one iznad.

Gradonačelnik ovog grada fokusiran je na to da grad održi životnim za svoje ljude i one koji ga posjećuju u vrijeme klimatskih promjena.

No postoji zabrinutost da bi, bez obzira na mjere prilagodbe, ovo područje Španjolske moglo prerano u ljetnoj sezoni postati prevruće za turiste, što bi potencijalno moglo imati ogroman utjecaj na gospodarstvo.

"Možete poduzeti mjere opreza s vodom, zaštitom kože i svega, ali na kraju morate ići u zatvoreni prostor", rekao je jedan od turista.

Ova epizoda ekstremne vrućine uslijedila je nakon vruće, suhe zime diljem Europe i nevjerojatno vrućeg i suhog ljeta 2022. godine.

Španjolska trenutno pati i od niske razine akumulacija, a neki rezervoari u Kataloniji imaju samo 10% kapaciteta. Redukcija vode, posebno za poljoprivrednu i industrijsku upotrebu, već je na snazi ​​u cijeloj zemlji.

Jose Galan, predsjednik Udruge terenskih vodiča Nacionalnog parka Donana, pokazao je stanje u poznatom nacionalnom parku. Posvuda uokolo čuje se pucketanje autohtonih biljaka pod nogama prolaznika.

"To se sada ne bi trebalo događati - ovo su uvjeti koje bismo trebali imati u lipnju", rekao je.

No, opisao je kako priroda uvijek nađe način da se prilagodi. "Više sam zabrinut za društvo", dodao je.

„Vrućina i suša zbog klimatskih promjena imaju ogroman utjecaj na vodu. Nemamo dovoljno, a koristimo previše. Moramo preispitati naš odnos prema vodi", zaključio je.

01.05.2023. 16:01:00
http://metro-portal.hr/postaje-li-sevilla-prevruca-za-turiste/142238/