Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2012. 10:11:49
RIZIČNA VOŽNJA

Pospani vozači opasni kao i pijani

"Znamo iz eksperimentalnih studija da će četiri izgubljena sata sna izazvaju omamljenost koliko i šest limenki piva", rekao je Chrisopher Drake

Fotografija vijesti

Biti pospan i sjesti za volan opasno je gotovo koliko i voziti pijan, po rezultatima francuske studije koja je utvrdila da je gotovo dvostruko veća vjerojatnost da će pospani ili pijani vozači izazvati prometnu nesreću nego trijezni i odmorni, javlja Hina.

Istraživači pod vodstvom Nicholasa Moorea iz sveučiličnog bolničkog centra u Bordeauxu analizirali su informacije o 679 vozača primljenih u tu bolnicu zbog ozbiljnih prometnih nesreća u razdoblju od 2007. do 2009. godine. "Pospanost je nosila gotovo isti rizik kao i uživanje alkohola", napisali su Moore i njegove kolege u časopisu Archives of Internal Medicine.

Istraživači su koristili informacije iz upitnika za vozače i policijska izvješća kako bi utvrdili što je doprinijelo nesrećama. Vozači su naveli koje su lijekove uzimali, jesu li pili i koliko su pospani bili prije sudara, a bolnička dokumentacija pružila je informacije o razini alkohola u njihovoj krvi.

Većina ozlijeđenih vozača bila je mlađa od 55 godina, muškog spola. Više od pola ozlijeđenih su bili motociklisti, oko trećine vozači automobila, a deset posto biciklisti.

Policija je ustanovila da je među ispitanima 355 vozača bilo samo krivo za svoje nesreće, a Moore i kolege su utvrdili da je povećani rizik od izazivanje nesreće povezan s dobi od 18 do 29 godina, vožnjom automobila, uživanjem alkohola i pospanošću.

"Znamo iz eksperimentalnih studija da će četiri izgubljena sata sna izazvaju omamljenost koliko i šest limenki piva", rekao je Chrisopher Drake iz istraživačkog centra za poremćaje sna u bolnici Henry Ford u Detroitu. "Ako ste izgubili cijelu noć sna to je kao i razina alkohola u krvi od 1,9 promila", rekao je Drake, koji nije bio uključen u studiju.

31.05.2012. 10:11:49
http://metro-portal.hr/pospani-vozaci-opasni-kao-i-pijani/71509/