Metro-portal.hr

objavljeno 14.04.2008. 22:33:49

Posmrtni ostaci svetog Ante u novom grobu

Tijelo sv. Ante Padovanskog premješteno u kapelicu sv. Jakova

Kapelica del’Arca u kojoj se grob sveca nalazio punih sedam stoljeća uskoro će biti restaurirana
Kapelica del’Arca u kojoj se grob sveca nalazio punih sedam stoljeća uskoro će biti restaurirana (Darko Pavičić)

Tijelo svetog Antuna u padovanskoj bazilici nakon gotovo sedam stoljeća premješteno je u novi grob. Posmrtni ostaci sv. Antuna Padovanskog, portugalskog franjevca i crkvenog učitelja, čiji grob posjećuju hodočasnici iz cijeloga svijeta, krajem tjedna premješteni su iz kapelice del’Arca u novi grob u kapelici svetoga Jakova u istoj bazilici.

Kapelica del’Arca, u kojoj se svečev grob nalazio od 1350., uskoro će biti restaurirana.  

- Vrijeme i vlaga, kao i neprekinuta ‘rijeka’ hodočasnika koji posjećuju grob, natjerali su nas na odluku o renoviranju - izjavio je otac Enzo Poiana, koji u posljednje dvije godine obnaša dužnost rektora bazilike. Hodočasnici će i u novoj kapelici moći, po običaju, položiti ruke na kovčeg sa svečevim posmrtnim ostacima.

Obnova kapeliceKapelica del’Arca u kojoj se grob sveca nalazio od 1350. godine, uskoro će biti potpuno restaurirana. Posmrtni ostaci sv. Ante Padovanskog premješteni su u novi grob u kapelici svetoga Jakova u istoj bazilici. 

Padova je sa svojom bazilikom iz 13. stoljeća najvažnije hodočasničko mjesto u talijanskoj regiji Venetu, u koje dolaze hodočasnici iz cijeloga svijeta.

U unutrašnjosti bazilike nalaze se djela poznatih umjetnika iz razdoblja od 13. do 20. stoljeća, primjerice Tiziana i Giotta, kao i skulpture i brončani reljefi Donatella. Baziliku svake godine posjeti četiri milijuna ljudi, a u jubilejskoj 2000. godini ostvaren je rekord od devet milijuna posjetitelja. Padova slavi 12. i 13. lipnja blagdan svoga zaštitnika svetog Antuna, jednog od najpopularnijih svetaca.

Dio te svečanosti činit će uprizorenje njegova dolaska u Padovu kratko prije njegove smrti. Svetog Antu, koji je rođen u Lisabonu a umro u Padovi 1231. u dobi od 36 godina, u Italiji najčešće zovu naprosto ‘Il Santo’, odnosno Svetac.

 - Nikad mi nije bilo jednostavno vjerovati u čuda. Ali otkad službujem u ovoj bazilici, doživio sam šokantne stvari. Vjernici su ozdravili od najgorih bolesti, tumori su nestali, a osobe koje su godinama bile nepokretne prohodale su -izjavio je otac Poiana. Svi ti slučajevi zabilježeni su u registru koji se čuva u bazilici. (HINA/METRO) 

14.04.2008. 22:33:49
http://metro-portal.hr/posmrtni-ostaci-svetog-ante-u-novom-grobu/5842/