Metro-portal.hr

objavljeno 03.10.2010. 16:45:00
FASCINANTNO!

Poslušajte kako su govorili Babilonci

VIDEO: Zahvaljujući Martinu Worthingtonu, stručnjaku za babilonsku i asirsku gramatiku sa Sveučilišta u Cambridgeu, danas možete čuti kako se govorilo u Babilonu

Detalj sa Hamurabijeve stele
Detalj sa Hamurabijeve stele (Shutterstock)

Nakon gotovo dvije tisuće godina jezik babilonaca ponovo se vratio u život. A vi možete čuti kako je zvučao. I sve to zahvaljujući britanskom istraživaču Martinu Worthingtonu sa Sveučilišta Cambridge, stručnjaku za babilonski i asirsku gramatiku. On je čak pokrenuo i internetsku stranicu na kojoj je objavio pjesme u vlastitoj interpretaciji drevnog jezika - prve snimke uključuju neka od najstarijih književnih djela Babilonaca, točnije iz perioda prvih godina drugog milenija prije Krista. Zasad je objavio oko 30 poetskih djela. Brojna druga su u fazi snimanja.

Babilonski jezik je jedna od varijanti akadijskog; druga je asirski. Babilonski se koristio sve do osmog stoljeća prije Krista, a drugi prema pisanim dokazima i do prvog stoljeća poslije Krista. Worthington je svojim ambicioznim pothvatima namjeravao ponovo oživjeti interes za ove jezike. „Često me pitaju kako je zvučao babilonski; obzirom da ga nije lako opisati, pomislio sam da bi bilo dobro napraviti nešto zahvaljujući čemu će onaj koga to zanima moći poslušati kako zvuči", izjavio je istraživač. Trenutno kolekcija usmenih recitacija uključuje samo poeziju koja potiče s područja nekadašnje Mezopotamije, odnosno današnjeg Iraka, Sirije, Turske i Irana. Pjesme su zapisane klinastim pismom na glinenim pločicama. U njima se spominju božanstva, giganti, čudovišta i razna mitološka bića. A kako sve to zaista zvuči poslušajte u videu ispod:

03.10.2010. 16:45:00
http://metro-portal.hr/poslusajte-kako-su-govorili-babilonci/49154/