Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2012. 18:02:23
PROMAKNUĆE

Poslovi u kojima se lako napreduje odlični su za zdravlje

Radna mjesta koja nude česta promaknuća mogu pozitivno djelovati na zdravlje krvožilnog sustava i štititi srce od bolesti

Fotografija vijesti

Svi znamo da s promaknućem dolazi veća odgovornost, ali i veća moć i više novaca, no novo istraživanje pokazalo je da penjanje po korporativnoj ljestvici ima i pozitivan efekt na zdravlje srca.

Naime, znanstvenici sa sveučilišta London uočili su da osobe koje rade na pozicijama u kojima mogu lako napredovati imaju 20 posto manju šansu da obole od neke srčane bolesti nego zaposlenici koji godinama stagniraju u hijerarhiji. Stručnjaci vjeruju da pozitivan šok i nevjerica zbog promaknuća pozitivno djeluju na srce.

"Naša studija pokazala je da uročno posljedična veza ide od društvenog položaja prema zdravlju, a ne od zdravlja prema društvenom položaju: ljudi na višem socioekonomskom položaju boljeg su zdravlja. Neupitno je da ljudima postizanje višeg socioekonomskog statusa doprinosi zdravstvenom stanju, a promaknuće je jedan od mehanizama za napredovanje u društvenoj strukturi", kaže Sir Michael Marmot, epidemiolog i voditelj istraživanja.   

Znanstvenici su do zaključka došli promatrajući zdravstveno stanje 4.700 zaposlenika u britanskoj državnoj službi  te njihov uspjeh u 15-godišnjoj karijeri.

Brojne studije pokazale su da uspjeh na poslovnom planu koristi zdravlju, pa tako je otkriveno da osvajači Oscara i nobelovci žive dulje od osoba koje su samo nominirane za prestižne nagrade. Isto vrijedi za sportaše - bejzbolaši koji su u Kući slavnih žive dulje od suigrača koji nisu zavrijedili tu ultimativnu čast.

08.06.2012. 18:02:23
http://metro-portal.hr/poslovi-u-kojima-se-lako-napreduje-odlicni-su-za-zdravlje/71770/