Metro-portal.hr

objavljeno 18.03.2008. 01:10:34

Posljednji dani strave i užasa uznemirili građane Zagreba

Centar za mirovne studije poziva na odgoj za nenasilje

Prijateljice ubijenog Frane Despića sinoć su došle na mjesto tragedije i zapalile svijeće
Prijateljice ubijenog Frane Despića sinoć su došle na mjesto tragedije i zapalile svijeće (Nina Đurđević/CROPIX)

Zvjersko ubojstvo dva psa, masovna tučnjava i ubojstvo tinejdžera na Ribnjaku, samoubojstvo na Trgu bana Jelačića i usmrćivanje petogodišnje djevojčice u naletu autom u Sesvetama, epilog su stravičnih okolnosti koje potresaju Zagreb posljednjih nekoliko dana.

Prema riječima Predraga Ambrekovića, vlasnika dva psa Nere i Lune, prošloga četvrtka navečer skupina kvartovskih huligana skinheada, odgovorna je za vezivanje njegovih ljubimaca za prugu. Pse je pregazio vlak, a huligani su ujutro zaprijetili vlasniku da ništa ne govori policiji.

Tragedija na Ribnjaku

Prema policijskoj rekonstrukciji ubojstva 18-godišnjeg Frane Despića, žrtva je zajedno s desetoricom maloljetnih prijatelja unaprijed, bez konkretna povoda, odlučio napasti drugu skupinu mladića koja je bila u parku. Napadači su došli pješice s Opatovine, nakon čega su potrgali drveni koš i grane s okolnih stabala kako bi se naoružali palicama.

Zatim su ničim izazvani pošli prema skupini mladića te bezrazložno, u nakani da se iživljavaju na javnom mjestu, napali Aleksandra K. i trojicu njegovih prijatelja u dobi od 20 i 23 godine, koje su tako doveli u ponižavajući položaj i lakše ozlijedili. Napadnuti Aleksandar K. je iz svoje naprtnjače izvadio sklopivi nož i triput ubo Franu D., koji je ubrzo umro, te u bedro teško ranio 17-godišnjaka koji se liječi u Kliničkoj bolnici Dubrava.

Simptomi depresijeStručnjaci upozoravaju roditelje na depresiju u djece koja može dovesti do nasilja ili samoubojstva. Potrebno je obratiti pozornost na preokupiranost negativnim mislima, nerealnu strepnju, samooptuživanje, teškoće sa snom, napadaje plača i sl. 

Još jedno samoubojstvo

Nepoznata žena bacila se jučer oko 13 sati sa sedmog kata u dvorište zgrade na Trgu bana Jelačića 3. Liječnici Hitne pomoći utvrdili su da je na mjestu umrla. Zasad se ne zna njezin identitet ni razlozi samoubojstva.

Tri promila ubila dijete

Petogodišnja curica koju je majka Mara J. (39) nosila u naručju, poginula je oko 16.10 sati kada je na njih Golfom V naletio potpuno pijani Ivica Maljak (41), inače vozač Konzuma iz Gornje Kašine, dok su prelazile kolnik na obilježenom pješačkom prijelazu na raskrižju ulica Kralji i Liševo u Gornjoj Kašini. Maljak je u krvi imao više od tri promila alkohola.

Odgajajte protiv nasilja

Centar za mirovne studije jučer je u povodu nasilničkog ponašanja među mladima pozvao Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, te sve nastavnike da više napora ulože u odgoj i obrazovanje za nenasilje i poštivanje različitosti među mladima.

CMS u priopćenju izražava zabrinutost ‘zbog činjenice da se mladi pripadnici različitih skupina i svjetonazora nasilno obračunavaju noseći oružje’. 

Piše: Piše: Dorino Manzin
18.03.2008. 01:10:34
http://metro-portal.hr/posljednji-dani-strave-i-uzasa-uznemirili-gradjane-zagreba/4518/